2p

Felpörgeti a napelemek telepítését Hódmezővásárhely, majd jött egy kormánydöntés.

Valamire jól ráérezhettek Hódmezővásárhelyen, amikor adókedvezményben részesítik a napelemes kiserőművek telepítését. Portálunk december elején számolt be a helyi képviselőtestület döntéséről, amely szerint a 0,5 megawattot meg nem haladó telepekre alacsony, négyzetméterenként mindössze 5 forintos telekadót vetnek ki a jövő évtől.

A kormány támogatja a napelemek telepítését. 

Mindez akkor még abból a szempontból tűnt érdekesnek, hogy pont Lázár János városában látták meg a lehetőséget a napelemes energiatermelésben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter istápolta a Paks 2 projektet, vagyis az újabb blokkok építését kormányzati szinten, bár a műszaki megvalósítás kikerült a közvetlen hatásköréből. Süli János tárca nélküli miniszter kapta ezt a feladatot, akinek az irodája viszont a Miniszterelnökségen van, így Lázár továbbra is jól informált marad.

Az tehát önmagában is hírértékű, hogy az atomprogram hívének városában támogatják a napelemre alapozott fejlesztéseket. A legutóbbi kormányülésen azonban olyan döntések születtek, amelyek nagyobb távlatba helyezik az alföldi település törekvéseit.

Pont Lázár János számolt be a múlt héten a döntés részleteiről. Ezek szerint a 0,5 megawattos teljesítmény telepítésére vállalkozó jogosultak kedvezményes hitelhez juthatnak a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A kormány a földhasználati szabályok könnyítéséről is határozott.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben. Az áramszükséglet felét Paks biztosítja, a másik felét pedig a naperőművekre hagyná a kormány. A következő években több ezer napelem-park létesülhet – közölte Lázár, aki azt is elmondta, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje idén december 31-én lejár, s a kormány nem tervezi ezeknek a meghosszabbítását, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!