2017. december 19. 13:58

Felpörgeti a napelemek telepítését Hódmezővásárhely, majd jött egy kormánydöntés.

Valamire jól ráérezhettek Hódmezővásárhelyen, amikor adókedvezményben részesítik a napelemes kiserőművek telepítését. Portálunk december elején számolt be a helyi képviselőtestület döntéséről, amely szerint a 0,5 megawattot meg nem haladó telepekre alacsony, négyzetméterenként mindössze 5 forintos telekadót vetnek ki a jövő évtől.

A kormány támogatja a napelemek telepítését. 

Mindez akkor még abból a szempontból tűnt érdekesnek, hogy pont Lázár János városában látták meg a lehetőséget a napelemes energiatermelésben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter istápolta a Paks 2 projektet, vagyis az újabb blokkok építését kormányzati szinten, bár a műszaki megvalósítás kikerült a közvetlen hatásköréből. Süli János tárca nélküli miniszter kapta ezt a feladatot, akinek az irodája viszont a Miniszterelnökségen van, így Lázár továbbra is jól informált marad.

Az tehát önmagában is hírértékű, hogy az atomprogram hívének városában támogatják a napelemre alapozott fejlesztéseket. A legutóbbi kormányülésen azonban olyan döntések születtek, amelyek nagyobb távlatba helyezik az alföldi település törekvéseit.

Pont Lázár János számolt be a múlt héten a döntés részleteiről. Ezek szerint a 0,5 megawattos teljesítmény telepítésére vállalkozó jogosultak kedvezményes hitelhez juthatnak a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A kormány a földhasználati szabályok könnyítéséről is határozott.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben. Az áramszükséglet felét Paks biztosítja, a másik felét pedig a naperőművekre hagyná a kormány. A következő években több ezer napelem-park létesülhet – közölte Lázár, aki azt is elmondta, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje idén december 31-én lejár, s a kormány nem tervezi ezeknek a meghosszabbítását, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.