2017. december 19. 13:58

Felpörgeti a napelemek telepítését Hódmezővásárhely, majd jött egy kormánydöntés.

Valamire jól ráérezhettek Hódmezővásárhelyen, amikor adókedvezményben részesítik a napelemes kiserőművek telepítését. Portálunk december elején számolt be a helyi képviselőtestület döntéséről, amely szerint a 0,5 megawattot meg nem haladó telepekre alacsony, négyzetméterenként mindössze 5 forintos telekadót vetnek ki a jövő évtől.

A kormány támogatja a napelemek telepítését. 

Mindez akkor még abból a szempontból tűnt érdekesnek, hogy pont Lázár János városában látták meg a lehetőséget a napelemes energiatermelésben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter istápolta a Paks 2 projektet, vagyis az újabb blokkok építését kormányzati szinten, bár a műszaki megvalósítás kikerült a közvetlen hatásköréből. Süli János tárca nélküli miniszter kapta ezt a feladatot, akinek az irodája viszont a Miniszterelnökségen van, így Lázár továbbra is jól informált marad.

Az tehát önmagában is hírértékű, hogy az atomprogram hívének városában támogatják a napelemre alapozott fejlesztéseket. A legutóbbi kormányülésen azonban olyan döntések születtek, amelyek nagyobb távlatba helyezik az alföldi település törekvéseit.

Pont Lázár János számolt be a múlt héten a döntés részleteiről. Ezek szerint a 0,5 megawattos teljesítmény telepítésére vállalkozó jogosultak kedvezményes hitelhez juthatnak a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A kormány a földhasználati szabályok könnyítéséről is határozott.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben. Az áramszükséglet felét Paks biztosítja, a másik felét pedig a naperőművekre hagyná a kormány. A következő években több ezer napelem-park létesülhet – közölte Lázár, aki azt is elmondta, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje idén december 31-én lejár, s a kormány nem tervezi ezeknek a meghosszabbítását, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.