TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. január 15. 11:41

A bázishatás és a főbb exportpiacok keresletének enyhe javulása miatt az idén egyre jobb ipari termelési statisztikai adatok látnak napvilágot, de az elemzők szerint a magyar ipar csak lassan, évek alatt éri el a válság előtti kibocsátási szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint az ipari termelés 7 százalékkal csökkent 2009 novemberében az előző év azonos hónapjához képest, munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal esett. Októberhez viszonyítva pedig 1,3 százalékkal csökkent a termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva.

Ugyanakkor a feldolgozóipar 13 alága közül ötben már növekedett a kibocsátás novemberben. Így például a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal haladta meg a 2008. novemberit, azaz először nőtt a múlt év során, az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közúti gépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette, tavaly novemberben az ipari termelés szintje nagyjából a 2005-ösnek felelt meg, s az idén talán eléri a 2006-os, 2007. év eleji szintet. Úgy vélte, a válság miatt négy év esett ki az ipari termelésből.

Hozzátette, miközben a külső kereslet az elmúlt hónapokban már mutatott némi élénkülést, a belső kereslet továbbra sem javul, s még mindig az összeomlás jeleit mutatja.
Összehasonlításképpen elmondta, Magyarországgal ellentétben éves szinten a cseh, a szlovák és különösen a lengyel ipar már növekedésnek indult. Csehországban az új ipari megrendelések már 8 százalékos növekedést mutatnak, míg a Magyarországon éppen stagnálni kezdtek.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta, a számok mögött kettős hatás áll. Az egyik a bázishatás, ami miatt jobb az ipari termelés néhány adata az idén novemberben. Részben ennek a következménye, hogy a statisztika szerint a feldolgozóipar 13 alága közül ötben már növekedett a kibocsátás novemberben, így például a járműgyártásban.

Hozzátette, a válság elsöprő hatását 2008 negyedik negyedévében érezték meg igazán a vállalatok, s az exportra termelő cégek voltak az elsők, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek el. Az elemző szerint mindezt mutatják az akkori borzasztóan rossz adatok is.

Török Zoltán szerint a másik hatás egyfajta lassú élénkülés a főbb export piacokon. Úgy vélte, a halvány kedvező jelek a jövőben erősödni fognak, de csak lassan, évek alatt fogja elérni az ipar a válság előtti termelési szintet.

Az ágazatokról elmondta, már 2008-ban is lehetett tudni, hogy azok fognak elsőként felállni, amelyeket elsőként döntött le a válság: a járműgyártás és a finom elektronikai ipar.

Török Zoltán kifejtette, a következő hónapokban a statisztika szépen alakul majd, hiszen nagyon rosszak a bázisadatok. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nehezén már túl van az ipar, nem mélyül tovább a válság, a visszaesés üteme csökken, s 2010-ben már sok területen növekedés várható.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.