3p

A megállapodás nélkül 2013 végére a kormány nehezebben tudná refinanszírozni a devizaadósságát, pénzügyileg sérülékenyebbé válna az ország és emiatt a hitelminősítők felől nőne az újabb leminősítési hullám veszélye is - vélik a BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Forum konferencia szakértői.

A BNP Paribas egyetért a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi két kamatdöntésével; szerintük egyértelműen a gyenge gazdaság volt a legfontosabb oka a kamatcsökkentési sorozat augusztusi elindulásának - derül ki a BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Fórum közleményéből. Emellett az alacsonyabb kockázati prémium és a viszonylag erősebb forintárfolyam is támogatta a kamatcsökkentések végrehajtását. A jegybank hitelesen cselekedett és mivel a magyar piacok erősek maradtak a két kamatvágás után is, úgy tűnik, hogy a befektetők nem ítélik megalapozatlannak a lépést. A kamatcsökkentési sorozatnak azonban lehetnek mellékhatásai, mivel a jelek arra utalnak, hogy az adóemelésekből és élelmiszerár-drágulásból eredő magasabb inflációnak másodkörös hatásai vannak.

Michael Dybula, a BNP Paribas varsói elemzője biztosra veszi, hogy jövő év első negyedévéig további 100 bázispontos vágás várható. Az, hogy ezután mi történik, a jövő évi inflációs folyamatoktól, illetve a kockázati prémium alakulásától függ majd.

A szakértő azonban rendkívül aggasztónak tartja az elhúzódó IMF-tárgyalást. „A magyar gazdaságnak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy a megállapodás gyorsan megszülessen. Míg a kormány könnyedén finanszírozni tudja a meglévő tartalékaiból az idei negyedik és a jövő évi első negyedévi devizaalapú adósságait, addig a magánszektor szintén magas devizaalapú eladósodottsággal küzd.” – hangsúlyozta Michael Dybula. – „Azért, hogy a magánszektor adósságának kockázati prémiuma is mérséklődni tudjon, egyértelműen szükség lenne a hitel-megállapodásra. Az adósság mérséklődő refinanszírozási költségei forrásokat szabadítanának fel, amit a vállalati szektor beruházásokra tudna költeni, ez pedig segítné a gyorsabb gazdasági kilábalást.” –tette hozzá az elemző.

Mindezek mellett a hitel-megállapodás csökkentené a gazdaságpolitikai kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot is, például a váratlan, illetve nem szokványos intézkedésekkel kapcsolatos kockázatokat. Egy jól körülírt gazdaságpolitikai keretrendszer szükséges ugyanis ahhoz, hogy tartósan növekedjen a működő tőke-befektetők Magyarországgal kapcsolatos bizalma.

„Fél százaléknál is alacsonyabb potenciális GDP-növekedési ütem növeléséhez a beruházások, illetve a foglalkoztatás bővülésére lenne szükség. A befektetők bizalma nélkül nem lehet elérni, hogy élénküljenek a beruházások.” – mondta Madár István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Budapesti Gazdasági Fórum 2012 konferencia moderátora.

A BNP Paribas és a Budapesti Gazdasági Fórum szakértője egyetért abban, hogy ha nem születik meg az EU/IMF-megállapodás, akkor mához egy évre a kormány nehezebben tudja majd refinanszírozni a devizaadósságát, mint most. IMF-megállapodás nélkül az ország sokkal inkább sérülékeny lenne az eurózónából érkező esetleges stressz helyzetre. Mindezek mellett a hitelminősítők felőli újabb leminősítési hullám veszélye is nagyobb lenne.

Ezzel szemben, amennyiben megszületne az EU/IMF-megállapodás a forint tovább tudna erősödni és süllyednének a magyar állampapír hozamok, a jegybanki kamatcsökkentési sorozatnak pedig nagyobb tere lenne.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!