3p

A tagjelölteket is be kell vonni az euróövezet jövőjéről folyó tárgyalásokba, mivel a francia-német irányítású valutauniós reformok jelenlegi formájukban a kelet-európaiak csatlakozását lehetetlenné tévő, "kétsebességű" Európa kialakulásának kockázatával járnak - mondta szerdán Londonban megjelent nyilatkozatában az EU-bizottság költségvetési felelőse.

Janusz Lewandowski a The Times című vezető konzervatív brit napilapnak kijelentette, hogy "a fejleményeket bizonyos idegességgel figyelik Varsóban és más fővárosokban".

Lengyelország, Magyarország és más közép-kelet-európai országok is csatlakozni kívánnak idővel a valutaunióhoz, ezért "úgy kellene érezniük, hogy részesei az euróövezet jövőjéről folyó tárgyalásoknak, mivel (az euróövezet) az úti céljuk". A dolgok mai állása szerint azonban az euróövezet irányításának megerősítését célzó kezdeményezések azt a benyomást kelthetik, hogy "e belső klub ajtaja bezárulhat" - fogalmazott az EU-biztos.

Lewandowski szerint tárgyalásokra van szükség arról, hogy miképp kerülhető el a kétsebességű Európa kialakulása.

Az EU-biztos szerint megoldást kínálhatna például a "részleges társulás" az euróövezethez, ami lehetővé tenné, hogy a jövőbeni euróövezeti tagországok is részesülhessenek a megerősített valutauniós pénzügyi stabilitási mechanizmusok előnyeiből.

A kelet-európai országok most "fokozott kockázatoknak vannak kitéve", mivel az egységes valutaövezet határain kívül várakoznak - mondta az EU-bizottság költségvetési biztosa.

Nagy londoni befektetési házak feltörekvő piaci szakértői korábbi elemzéseikben már többször felhívták a figyelmet arra a kockázatra, hogy az euróövezeti adósságválság miatt várhatóan szigorodó stabilitási feltételrendszer a közép-kelet-európai eurótagjelöltek felvételét is nehezítheti, és csatlakozásuk jelentős késedelmével járhat.

A JP Morgan bankcsoport citybeli szakelemzői legutóbbi előrejelzésükben 2019-re tolták ki Magyarország és Lengyelország eurócsatlakozásának általuk valószínűsített lehetséges legkorábbi időpontját, Csehország belépését pedig most már csak 2020-ra, vagy még későbbre várják.

A BNP Paribas bankcsoport szakelemzői nemrégiben ismertetett új európai feltörekvő piaci előrejelzésükben közölték: jelenleg a 2019-2024-es idősávra valószínűsítik Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezeti belépését.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének egy korábbi jóslata szerint a görög tapasztalatok nyomán az uniós pénzügyi hatóságok ezután várhatóan már csak akkor járulnak hozzá új tagállamok euróövezeti csatlakozásához, ha a tagjelöltek "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!