2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A legutóbbi statisztika szerint 200 ezer forint az átlagos nettó fizetés Magyarországon. Ez az összeg nagyon sokak számára azonban csak álom lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 199 419 forint volt az átlagos nettó kereset, ami előző év azonos időszakához képest 12,8 százalékkal jelent több pénzt. A statisztika szépsége, hogy az átlagokat egyetlen kiugró érték is képes felhúzni és nincs ez másként ebben az esetben sem.

Budapesten a vizsgált időszakban ugyanis 245 809 forint volt az átlagos nettó bér, viszont ha ezt kivesszük az egyenletből, akkor a közel 200 ezer forint helyett már "csak" 166 ezres átlagnettót kapunk.

A főváros bérszintje tehát - ahol országos viszonylatban a legmagasabbak a bérek - 33 ezer forinttal húzza fel az így jól hangzó eredményeket mutató statisztikákat. Pedig az országban jellemző nettó kerestek nagyon széles skálán mozognak,

a legmagasabb és legalacsonyabb átlag között pedig 82,2 százalékos a különbség.

Vagyis a fővárosi átlagnettó ennyivel több a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhetőnél, ahol a szeptember végi állapot szerint 134 904 forint volt a nettó fizetés. Majdnem 110 ezer forinttal magasabb.

A leszakadás azonban nemcsak a legkeletibb megyénket érinti: még a 150 ezer forintot sem érte el az átlag Békés és Nógrád megyében, és a borsodi átlag is alig pár száz forinttal haladta meg ezt a szintet.

Az óriási differencia azonban mérséklődni látszik idén, hiszen az első három negyedév végéig míg Szabolcsban 15,6, addig a fővárosban "csak" 11,1 százalékkal nőttek nominálisan az átlagos fizetések. A legnagyobb növekedést egyébként Jász-Nagykun-Szolnok megyében mutatták ki, ahol 17,1 százalékkal emelkedett egy év alatt a nettó bér.

Köszönhetően az alacsony inflációs környezetnek reálértéken is jelentős emelkedést mutatnak a fizetések. Szeptember végéig mivel 2,4 százalékos volt a fogyasztói árindex,

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 14,4,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében 12,9,
  • Nógrádban pedig 12,8 százalékkal értek többet az idei fizetések a tavalyinál.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.