2017. november 23. 04:04

A legutóbbi statisztika szerint 200 ezer forint az átlagos nettó fizetés Magyarországon. Ez az összeg nagyon sokak számára azonban csak álom lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 199 419 forint volt az átlagos nettó kereset, ami előző év azonos időszakához képest 12,8 százalékkal jelent több pénzt. A statisztika szépsége, hogy az átlagokat egyetlen kiugró érték is képes felhúzni és nincs ez másként ebben az esetben sem.

Budapesten a vizsgált időszakban ugyanis 245 809 forint volt az átlagos nettó bér, viszont ha ezt kivesszük az egyenletből, akkor a közel 200 ezer forint helyett már "csak" 166 ezres átlagnettót kapunk.

A főváros bérszintje tehát - ahol országos viszonylatban a legmagasabbak a bérek - 33 ezer forinttal húzza fel az így jól hangzó eredményeket mutató statisztikákat. Pedig az országban jellemző nettó kerestek nagyon széles skálán mozognak,

a legmagasabb és legalacsonyabb átlag között pedig 82,2 százalékos a különbség.

Vagyis a fővárosi átlagnettó ennyivel több a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhetőnél, ahol a szeptember végi állapot szerint 134 904 forint volt a nettó fizetés. Majdnem 110 ezer forinttal magasabb.

A leszakadás azonban nemcsak a legkeletibb megyénket érinti: még a 150 ezer forintot sem érte el az átlag Békés és Nógrád megyében, és a borsodi átlag is alig pár száz forinttal haladta meg ezt a szintet.

Az óriási differencia azonban mérséklődni látszik idén, hiszen az első három negyedév végéig míg Szabolcsban 15,6, addig a fővárosban "csak" 11,1 százalékkal nőttek nominálisan az átlagos fizetések. A legnagyobb növekedést egyébként Jász-Nagykun-Szolnok megyében mutatták ki, ahol 17,1 százalékkal emelkedett egy év alatt a nettó bér.

Köszönhetően az alacsony inflációs környezetnek reálértéken is jelentős emelkedést mutatnak a fizetések. Szeptember végéig mivel 2,4 százalékos volt a fogyasztói árindex,

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 14,4,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében 12,9,
  • Nógrádban pedig 12,8 százalékkal értek többet az idei fizetések a tavalyinál.

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.