<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A legutóbbi statisztika szerint 200 ezer forint az átlagos nettó fizetés Magyarországon. Ez az összeg nagyon sokak számára azonban csak álom lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közlése szerint az első kilenc hónapban 199 419 forint volt az átlagos nettó kereset, ami előző év azonos időszakához képest 12,8 százalékkal jelent több pénzt. A statisztika szépsége, hogy az átlagokat egyetlen kiugró érték is képes felhúzni és nincs ez másként ebben az esetben sem.

Budapesten a vizsgált időszakban ugyanis 245 809 forint volt az átlagos nettó bér, viszont ha ezt kivesszük az egyenletből, akkor a közel 200 ezer forint helyett már "csak" 166 ezres átlagnettót kapunk.

A főváros bérszintje tehát - ahol országos viszonylatban a legmagasabbak a bérek - 33 ezer forinttal húzza fel az így jól hangzó eredményeket mutató statisztikákat. Pedig az országban jellemző nettó kerestek nagyon széles skálán mozognak,

a legmagasabb és legalacsonyabb átlag között pedig 82,2 százalékos a különbség.

Vagyis a fővárosi átlagnettó ennyivel több a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhetőnél, ahol a szeptember végi állapot szerint 134 904 forint volt a nettó fizetés. Majdnem 110 ezer forinttal magasabb.

A leszakadás azonban nemcsak a legkeletibb megyénket érinti: még a 150 ezer forintot sem érte el az átlag Békés és Nógrád megyében, és a borsodi átlag is alig pár száz forinttal haladta meg ezt a szintet.

Az óriási differencia azonban mérséklődni látszik idén, hiszen az első három negyedév végéig míg Szabolcsban 15,6, addig a fővárosban "csak" 11,1 százalékkal nőttek nominálisan az átlagos fizetések. A legnagyobb növekedést egyébként Jász-Nagykun-Szolnok megyében mutatták ki, ahol 17,1 százalékkal emelkedett egy év alatt a nettó bér.

Köszönhetően az alacsony inflációs környezetnek reálértéken is jelentős emelkedést mutatnak a fizetések. Szeptember végéig mivel 2,4 százalékos volt a fogyasztói árindex,

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 14,4,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében 12,9,
  • Nógrádban pedig 12,8 százalékkal értek többet az idei fizetések a tavalyinál.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.