TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szeptemberben csökkent az euróövezet és az Európai Unió ipari termelése az előző havihoz képest. Magyarország havi és éves bázison is a második legnagyobb növekedést érte el szeptemberben - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Szeptemberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkent a 19 tagú euróövezet, és 0,1 százalékkal a 28 tagú Európai Unió ipari termelése. Az előző hónapban, augusztusban 0,4 és 0,2 százalék volt a havi csökkenés az euróövezetben és az EU-ban. 2014 szeptemberivel összevetve az euróövezetben 1,7 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Járművek a magyar autóipar  egyik fellegvárából


Az euróövezeti ipari termelés szeptemberi 0,3 százalékos havi csökkenése elsősorban a tartós fogyasztási javak termelése 3,9 százalékos visszaesésének tulajdonítható. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése 1,0 százalékkal, a tőkejavak termelése 0,3 százalékkal csökkent, az energiatermelés 1,2 százalékkal nőtt.

Az EU-ban a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,2 százalékkal. Az EU-ban a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Írországban (2,4 százalék), Litvániában (2,3) és Görögországban (1,9) regisztrálták. A legnagyobb növekedés Horvátországban (5,9 százalék), Magyarországon (2,9), a Cseh Köztársaságban (2,6) és Szlovákiában (2,2) volt.

Az euróövezet ipari termelésének 1,7 százalékos éves növekedéséhez elsősorban a tartós fogyasztási javak termelése járult hozzá 2,6 százalékos növekedéssel. A tőkejavak termelése 2,2 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké 2,1 százalékkal nőtt, az energiatermelés pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Az EU-ban az ipari termelés 1,8 százalékos éves növekedését a tőkejavak termelésének 2,7 százalékos, a tartós és nem tartós fogyasztási javak termelésének 1,7 százalékos növekedése támogatta. Az energiatermelés 0,1 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés legnagyobb éves növekedését Írországban (14,6 százalék), Magyarországon (7,9), Szlovákiában (7,2) és Svédországban (7,1) regisztrálták. A legnagyobb éves csökkenés Hollandiában (5,6 százalék), Észtországban (4,1) és Litvániában (0,6) következett be.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.