2p

Szeptemberben csökkent az euróövezet és az Európai Unió ipari termelése az előző havihoz képest. Magyarország havi és éves bázison is a második legnagyobb növekedést érte el szeptemberben - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Szeptemberben az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkent a 19 tagú euróövezet, és 0,1 százalékkal a 28 tagú Európai Unió ipari termelése. Az előző hónapban, augusztusban 0,4 és 0,2 százalék volt a havi csökkenés az euróövezetben és az EU-ban. 2014 szeptemberivel összevetve az euróövezetben 1,7 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Járművek a magyar autóipar  egyik fellegvárából


Az euróövezeti ipari termelés szeptemberi 0,3 százalékos havi csökkenése elsősorban a tartós fogyasztási javak termelése 3,9 százalékos visszaesésének tulajdonítható. A nem tartós fogyasztási cikkek termelése 1,0 százalékkal, a tőkejavak termelése 0,3 százalékkal csökkent, az energiatermelés 1,2 százalékkal nőtt.

Az EU-ban a tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal, az energiatermelés pedig 0,2 százalékkal. Az EU-ban a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Írországban (2,4 százalék), Litvániában (2,3) és Görögországban (1,9) regisztrálták. A legnagyobb növekedés Horvátországban (5,9 százalék), Magyarországon (2,9), a Cseh Köztársaságban (2,6) és Szlovákiában (2,2) volt.

Az euróövezet ipari termelésének 1,7 százalékos éves növekedéséhez elsősorban a tartós fogyasztási javak termelése járult hozzá 2,6 százalékos növekedéssel. A tőkejavak termelése 2,2 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké 2,1 százalékkal nőtt, az energiatermelés pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Az EU-ban az ipari termelés 1,8 százalékos éves növekedését a tőkejavak termelésének 2,7 százalékos, a tartós és nem tartós fogyasztási javak termelésének 1,7 százalékos növekedése támogatta. Az energiatermelés 0,1 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés legnagyobb éves növekedését Írországban (14,6 százalék), Magyarországon (7,9), Szlovákiában (7,2) és Svédországban (7,1) regisztrálták. A legnagyobb éves csökkenés Hollandiában (5,6 százalék), Észtországban (4,1) és Litvániában (0,6) következett be.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!