3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Azok után,hogy a kormány már hónapok óta várja a felminősítést és sem az S&P, sem pedig a Moody's nem lépte meg, a Fitch most meglepetésre felminősítette Magyarországot.

5 bóvliban töltött év után a Fitch Ratings végre meglépte azt, amire a kormány már nagyon vágyott: felminősítette hazánkat. A péntek este közzétett értékelése szerint stabil kilátással a korábbi BB+-ról BBB--ra módosította a magyar adósság besorolását.

Az indoklás

A hitelminősítő indoklása szerint a folyó fizetési mérleg többlete, az uniós források beáramlása, az önfinanszírozó program és a devizahitelek átalakítása hozzájárult a külső egyenleg javulásához. Pozitívan értékelték az államadósság elmúlt években mutatott csökkenését is, mellyel kapcsolatban a Fitch elemzői arra számítanak, hogy 2017 végére a GDP 73,2 százalékára apad a 2015 végi 75,3 százalékról. Kitérnek arra is, hogy az önfinanszírozási program megnöveli az bankok állampapírok iránti keresletét, így a szuverén adósság kevésbé van kitéve a külső kockázatoknak. Emellett az állomány devizarésze is folyamatosan csökken. 

A felminősítés indoka volt a csökkenő költségvetési hiány, azonban arra számítanak a hitelminősítő elemzői, hogy a kormány nem fog tudni eleget tenni az EU középtávú céljának, nevezetesen a strukturális hiány 1,5 százalékra történő csökkentésének 2019-re. A szakemberek szerint a kormány a 2018-as választások előtt a magasabb adóbevételeket a növekedés ösztönzésére és adócsökkentésekre használja majd fel.

Szintén a felminősítés mellett szólt az a tény a Fitch indoklása szerint, hogy a többi bóvli kategóriában lévő országhoz képest magasabb az egy főre jutó GDP hazánkban és jobbak a kormányzási mutatói is, bár megjegyzik: az alacsony politikai kiszámíthatóság, az ágazati különadók, az olykor barátságtalan vállalkozói adópolitika megnehezetítette a magánberuházásokat. 

A Fitch véleménye szerint a besorolásunk stabil kilátása annak eredménye, hogy a pozitív és negatív kockázatok egyensúlyban vannak. 

A pozitív kockázatok: 

  • a külső adósság további csökkenése,
  • a GDP-arányos államadósság tartós mérséklődése,
  • a javuló üzleti környezet által támogatott magasabb potenciális GDP-növekedés.

Negatív kockázatok:

  • a GDP-arányos államadósság újbóli emelkedése,
  • a romló gazdasági politikai keretek kedvezőtlenül hathatnak az államháztartásra vagy a külső finanszírozásra. 

Reagált az NGM

Az NGM közleménye szerint

"a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. A magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak. Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondtuk, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását".

A forint azonnal reagált

A hitelminősítő döntésére azonnal reagált a forint árfolyama. Miközben késő délután még 317 felett is járt a jegyzés az euróval szemben, addig a döntés után hirtelen egy pillanatra már 315 forint alá is benézett a kurzus. Cikkünk írásakor egy euróért 315,1 forintot kellett adni. 

(Forrás: eco.hu)

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!