2016. május 20. 20:16

Azok után,hogy a kormány már hónapok óta várja a felminősítést és sem az S&P, sem pedig a Moody's nem lépte meg, a Fitch most meglepetésre felminősítette Magyarországot.

5 bóvliban töltött év után a Fitch Ratings végre meglépte azt, amire a kormány már nagyon vágyott: felminősítette hazánkat. A péntek este közzétett értékelése szerint stabil kilátással a korábbi BB+-ról BBB--ra módosította a magyar adósság besorolását.

Az indoklás

A hitelminősítő indoklása szerint a folyó fizetési mérleg többlete, az uniós források beáramlása, az önfinanszírozó program és a devizahitelek átalakítása hozzájárult a külső egyenleg javulásához. Pozitívan értékelték az államadósság elmúlt években mutatott csökkenését is, mellyel kapcsolatban a Fitch elemzői arra számítanak, hogy 2017 végére a GDP 73,2 százalékára apad a 2015 végi 75,3 százalékról. Kitérnek arra is, hogy az önfinanszírozási program megnöveli az bankok állampapírok iránti keresletét, így a szuverén adósság kevésbé van kitéve a külső kockázatoknak. Emellett az állomány devizarésze is folyamatosan csökken. 

A felminősítés indoka volt a csökkenő költségvetési hiány, azonban arra számítanak a hitelminősítő elemzői, hogy a kormány nem fog tudni eleget tenni az EU középtávú céljának, nevezetesen a strukturális hiány 1,5 százalékra történő csökkentésének 2019-re. A szakemberek szerint a kormány a 2018-as választások előtt a magasabb adóbevételeket a növekedés ösztönzésére és adócsökkentésekre használja majd fel.

Szintén a felminősítés mellett szólt az a tény a Fitch indoklása szerint, hogy a többi bóvli kategóriában lévő országhoz képest magasabb az egy főre jutó GDP hazánkban és jobbak a kormányzási mutatói is, bár megjegyzik: az alacsony politikai kiszámíthatóság, az ágazati különadók, az olykor barátságtalan vállalkozói adópolitika megnehezetítette a magánberuházásokat. 

A Fitch véleménye szerint a besorolásunk stabil kilátása annak eredménye, hogy a pozitív és negatív kockázatok egyensúlyban vannak. 

A pozitív kockázatok: 

  • a külső adósság további csökkenése,
  • a GDP-arányos államadósság tartós mérséklődése,
  • a javuló üzleti környezet által támogatott magasabb potenciális GDP-növekedés.

Negatív kockázatok:

  • a GDP-arányos államadósság újbóli emelkedése,
  • a romló gazdasági politikai keretek kedvezőtlenül hathatnak az államháztartásra vagy a külső finanszírozásra. 

Reagált az NGM

Az NGM közleménye szerint

"a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. A magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak. Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondtuk, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását".

A forint azonnal reagált

A hitelminősítő döntésére azonnal reagált a forint árfolyama. Miközben késő délután még 317 felett is járt a jegyzés az euróval szemben, addig a döntés után hirtelen egy pillanatra már 315 forint alá is benézett a kurzus. Cikkünk írásakor egy euróért 315,1 forintot kellett adni. 

(Forrás: eco.hu)

mfor.hu