2018. január 11. 11:26

Határidők, határnapok egy csokorban.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidők, határnapok.

E szerint:

  • Február 9. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést a mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.
  • Február 17-én, a választást megelőző 50. napon indul a hivatalos kampány, ez azt jelenti, hogy az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.
  • Március 5-ig gyűjthetik a jelöltek az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.
  • Legkésőbb március 6-án kell bejelenteni az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.
  • Március 24-ig kell a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amennyiben szavazni akarnak.
  • Április 7-én éjfélig kell eljuttania az NVI-hez a szavazatát azoknak a voksolni kívánó külhoni állampolgároknak, akik levélben akarnak szavazni. A szavazatot tartalmazó borítékot eljuttathatják a külképviseletekre is a szavazás befejezéséig, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttathatják bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába. A külhoni választópolgároknak a szavazási levélcsomagot a választási iroda az országos lista jogerőssé válását követően juttatja el.
  • Március 31-ig, nagyszombatig kell jelentkezni a helyi jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe azoknak, akik a választás napján külföldön tartózkodnak. Ők csak így voksolhatnak Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain.
  • Április 6-ig kérhetik átjelentkezésüket a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, de Magyarország egy másik településén élni kívánnak a választójogukkal. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én. Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.

MTI