3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A következő hónapokban várhatóan egyre meredekebb ívben lassul tovább a magyarországi infláció, és valószínűleg folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa is, bár a kamatcsökkentési folyamatnak most már nem elsődleges tényezője az inflációs pálya - vélekedtek a JP Morgan elemzői.

A KSH bejelentése szerint decemberben átlagosan 5,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak közgazdászai 5,2-5,3 százalékos - vagyis jórészt változatlan - tizenkét havi inflációt valószínűsítettek decemberre a novemberben mért 5,2 százalékos éves ütem után.

A JP Morgan szerint várakozásuk szerint a tizenkét havi infláció januárban 4 százalék körüli szintre lassul tovább, tekintettel a tavaly januári áfa-emelés bázishatásának belépésére.

A cég szerint februárban és márciusban a magyarországi infláció az MNB 3 százalékos célszintje közelébe süllyed tovább, mivel akkor már megjelenik a háztartási közműszámlákban a 10 százalékos energiaár-csökkentés hatása.

A JP Morgan 3,5 százalékos átlagos inflációt jósoltak az idei év egészére, és azt valószínűsítették, hogy az infláció a második negyedévben éri el mélypontját.

A ház elemzői szerint azonban, ha a magyar kormány újabb 10 százalékkal csökkenti a háztartási energiaárakat, akkor a tizenkét havi infláció jóval az MNB célszintje alá, 2,5 százalék körüli ütemre lassulhat.

A JP Morgan szerint az infláció mérséklődése kedvez a további monetáris enyhítésnek, és a ház ennek alapján januárra további 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést vár. A cég szakértői szerint márciusra vagy áprilisra 5,00 százalékig csökkenhet az MNB alapkamata, de a JP Morgan elemzői hangsúlyozták keddi kommentárjukban, hogy erre az előrejelzésükre is lefelé ható kockázatokat látnak.

A ház szerint ugyanakkor az MNB élén esedékessé váló vezetőváltás a fő eseménykockázat a következő hónapokban. A cég londoni elemzői azzal számolnak, hogy a kormány sokkal aktívabb növekedésösztönzésre kéri majd a jegybankot.

A JP Morgan elemzői szerint a lehetséges intézkedések között van a vállalati kötvények és az állampapírok másodpiaci felvásárlása az MNB által.

Mindemellett a cég szakértői úgy vélekedtek, hogy a kormány valamelyest gyengébb szinten kívánja látni a forintot, bár nyilván nem a 300 forint/eurós árfolyamhatár felett.

A 4cast szerint a decemberi inflációs meglepetés egyik forrása az volt, hogy az élelmiszer-árinfláció a vártnál kisebb felfelé ható nyomást gyakorol a fogyasztói árakra. Ez a tényező a 4cast elemzőinek számítása szerint 0,1 százalékpontnyit magyaráz a cég által várt 5,2 százalékos és a tényleges, 5,0 százalékos múlt havi éves inflációs ütem közötti különbségből.

A ház szerint a másik 0,1 százalékpont különbséget az magyarázza, hogy a decemberi jövedékiadó-emelést a kiskereskedők a jelek szerint "lenyelték", mivel a dohánytermékek árai nem változtak.

A 4cast elemzői szerint azonban januárban már várható ennek korrekciója a fogyasztói árakban.

A cég szerint a magyarországi inflációs folyamatok összességükben "jól festenek", és támogatást jelentenek a monetáris tanács enyhítésre hajló tagjainak. A jelenlegi környezetben azonban az infláció másodlagos jelentőségűnek tűnik a kamatdöntések szempontjából, mivel a piaci hangulat, a forint euróárfolyama és az MNB vezetőváltásával kapcsolatos kérdések fontosabbak - vélekedtek a 4cast elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!