3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A JP Morgan elemzői meredeken lefelé módosították a jövő évi magyarországi inflációra és az MNB várható kamatpályájára szóló előrejelzéseiket.

A ház - amely eddig alapesetben azt jósolta, hogy a magyar jegybank jövőre és 2016-ban is a jelenlegi 2,10 százalékon hagyja alapkamatát - 2015 első negyedévére most már 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,60 százalékra süllyedő MNB-alapkamatot vár.

Szerintük az MNB már januárban végrehajthat egy 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést. Ezt a várakozást a ház szerint alátámasztja az is, hogy az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítésének kezdete is várhatóan januárra esik.

A JP Morgan a magyar inflációs pályára adott prognózisát is jelentősen módosította. A ház közgazdászai közölték: az eddigi előrejelzésükben szereplő 1,5 százalék helyett már csak 0,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak 2015-ben Magyarországon. A cég 2015 végére 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsít az általa eddig jósolt 2,6 százalék helyett, és azzal számol, hogy a teljes kosárra vetített éves infláció 2015 márciusáig a negatív tartományban marad. A JP Morgan londoni elemzőinek eddigi prognózisában 2014 végéig tartó defláció szerepelt.

A ház felülvizsgált csütörtöki előrejelzése szerint a tizenkét hónapra számolt havi inflációs ütemek egészen 2015 szeptemberéig 1 százalék alatt lesznek.

A cég elemzői az előrejelzések módosítását egyebek mellett azzal indokolták, hogy forintban számolva a globális nyersolajárak csak az elmúlt egy hónapban 20 százalékkal csökkentek. A JP Morgan szakértőinek számításai szerint ez egyedül decemberben a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyagárak 6 százalékos csökkenését fogja eredményezni, és ez önmagában 0,5 százalékponttal csökkenti a fogyasztói szintű éves inflációs rátát.

A cég elemzői közölték, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci részlege az eddigi 78 dollárról 70 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára adott prognózisát.

Barclays: 1,5 százalékra csökkenhet az MNB-alapkamat

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza a csütörtöki inflációs adatismertetés után közölte: a ház alapesetben is alig 1 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon 2015-re. Hewitt szerint ez megalapozza a további jegybanki kamatcsökkentéseket, tekintettel arra is, hogy az MNB középtávú inflációs célja 3 százalék.

A Barclays vezető szakértői kiemelte, hogy jóllehet az MNB jelenlegi várakozása szerint a tizenkét havi infláció 2015 végére eléri a 3 százalékos célt, azonban az idei negyedik negyedév eddigi inflációja is már alacsonyabb a jegybanki prognózisnál. A Barclays ezért azzal számol, hogy az MNB a jövő héten esedékes új inflációs jelentésben lefelé korrigálja előrejelzéseit.

Hewitt szerint elképzelhető, hogy a következő, márciusi inflációs jelentésben az MNB még tovább csökkenti a várható inflációs pályára adott előrejelzését, és ez is újabb kamatcsökkentéseket indokolna.

Ebben a környezetben a Barclays összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számít jövőre.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!