TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. december 12. 07:43

A JP Morgan elemzői meredeken lefelé módosították a jövő évi magyarországi inflációra és az MNB várható kamatpályájára szóló előrejelzéseiket.

A ház - amely eddig alapesetben azt jósolta, hogy a magyar jegybank jövőre és 2016-ban is a jelenlegi 2,10 százalékon hagyja alapkamatát - 2015 első negyedévére most már 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,60 százalékra süllyedő MNB-alapkamatot vár.

Szerintük az MNB már januárban végrehajthat egy 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést. Ezt a várakozást a ház szerint alátámasztja az is, hogy az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítésének kezdete is várhatóan januárra esik.

A JP Morgan a magyar inflációs pályára adott prognózisát is jelentősen módosította. A ház közgazdászai közölték: az eddigi előrejelzésükben szereplő 1,5 százalék helyett már csak 0,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak 2015-ben Magyarországon. A cég 2015 végére 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsít az általa eddig jósolt 2,6 százalék helyett, és azzal számol, hogy a teljes kosárra vetített éves infláció 2015 márciusáig a negatív tartományban marad. A JP Morgan londoni elemzőinek eddigi prognózisában 2014 végéig tartó defláció szerepelt.

A ház felülvizsgált csütörtöki előrejelzése szerint a tizenkét hónapra számolt havi inflációs ütemek egészen 2015 szeptemberéig 1 százalék alatt lesznek.

A cég elemzői az előrejelzések módosítását egyebek mellett azzal indokolták, hogy forintban számolva a globális nyersolajárak csak az elmúlt egy hónapban 20 százalékkal csökkentek. A JP Morgan szakértőinek számításai szerint ez egyedül decemberben a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyagárak 6 százalékos csökkenését fogja eredményezni, és ez önmagában 0,5 százalékponttal csökkenti a fogyasztói szintű éves inflációs rátát.

A cég elemzői közölték, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci részlege az eddigi 78 dollárról 70 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára adott prognózisát.

Barclays: 1,5 százalékra csökkenhet az MNB-alapkamat

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza a csütörtöki inflációs adatismertetés után közölte: a ház alapesetben is alig 1 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon 2015-re. Hewitt szerint ez megalapozza a további jegybanki kamatcsökkentéseket, tekintettel arra is, hogy az MNB középtávú inflációs célja 3 százalék.

A Barclays vezető szakértői kiemelte, hogy jóllehet az MNB jelenlegi várakozása szerint a tizenkét havi infláció 2015 végére eléri a 3 százalékos célt, azonban az idei negyedik negyedév eddigi inflációja is már alacsonyabb a jegybanki prognózisnál. A Barclays ezért azzal számol, hogy az MNB a jövő héten esedékes új inflációs jelentésben lefelé korrigálja előrejelzéseit.

Hewitt szerint elképzelhető, hogy a következő, márciusi inflációs jelentésben az MNB még tovább csökkenti a várható inflációs pályára adott előrejelzését, és ez is újabb kamatcsökkentéseket indokolna.

Ebben a környezetben a Barclays összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számít jövőre.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.