4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A devizahitelesek terheinek könnyítését célzó megállapodáson túl további ösztönzőkre lenne szükség a magyar bankszektor hitelezési tevékenységének élénkítésére.

A JP Morgan által a magyar kormány és a bankok megállapodásáról szóló, befektetőknek összeállított elemzés szerint a bejelentett intézkedéscsomag "jó kompromisszum", ám reálgazdasági hatása valószínűleg korlátozott lesz.

A cég londoni elemzői szerint a devizaalapú hitelek törlesztéséhez kidolgozott árfolyamrögzítési rendszer csak átmeneti védelmet jelent a devizahiteleseknek, és lehetséges, hogy a jogosultak közül sokan nem fognak élni a lehetőséggel.

A BNP Paribas úgy fogalmazott, hogy a svájci frank forintárfolyamának rögzítése a piaci árfolyam alatt - a devizahiteles háztartások szempontjából - "nem lesz ingyenes". A 180 forinton rögzített árfolyam és a piaci árfolyam közötti különbségre ugyanis a bankok technikai értelemben véve új forinthiteleket nyújtanak, amelyeket később szintén vissza kell majd fizetni, így azoknak a háztartásoknak az adósságterhe, amelyek részt vesznek a programban, összességében növekedni fog.

A BNP Paribas elemzői ezért arra számítanak, hogy a devizahiteleseknek csak kis hányada él a lehetőséggel, és az átmenetileg rögzített árfolyamú törlesztések a teljes devizaalapú jelzáloghitel-állománynak valószínűleg legfeljebb a 15 százalékát érintik majd.

A Morgan Stanley azonban hétfői elemzésükben 70 százalékosra jósolta a várható részvételi arányt. A ház számításai szerint ha valóban ennyien élnek a lehetőséggel, az összességében a jelzálogtörlesztési terhek 300 millió eurós csökkenését jelentené, ami az éves magyar hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának felelne meg.

A JP Morgan szerint az ingatlanárverezési tilalom feloldása kedvező fejlemény, mivel mérsékli a késztetést az utóbbi években széleskörűvé vált nem törlesztésre, az értékesíthető ingatlanok arányára megszabott szigorú kvóták azonban azt jelentik, hogy a bankok csak hosszú idő alatt tudnak megszabadulni nem teljesítő kinnlevőségeiktől.

A kormánynak más módszereket kell találnia a magánszektorba irányuló banki hitelezés ösztönzésére; a megoldás a bankszektor adóterheinek csökkentése lehet 2012 után - áll a JP Morgan elemzésében.

A Morgan Stanley úgy vélekedett, hogy a magyar bankok a szigorú kvóták miatt csak "nagyon lassan" tudják majd megtisztítani hitelportfolióikat. A cég londoni elemzői szerint akkor lehetne érdemben számítani a banki hitelezés "valamelyes" élénkülésére, ha az új hitelek a mérlegfőösszegekre vetített banki különadó esetében adóalap-csökkentőként szolgálhatnának.

A Morgan Stanley szerint a hitelkiáramlás jövőbeni növekedési pályája függ attól is, hogy a külföldi tulajdonos bankok mennyire elkötelezettek magyarországi és térségi érdekeltségeik mellett. A ház  közölte: alapeseti forgatókönyvük továbbra is, hogy a külföldi bankok a különadó ellenére sem vonulnak ki Magyarországról, tekintettel az e piacon befektetett jelentős mennyiségű tőkéjükre.

Mindazonáltal rendezett körülmények között zajló adósságleépítési folyik a magyar piacon, ami azt jelenti, hogy a kiáramló új hitelek mennyiségét továbbra is meghaladják a befolyó törlesztések - áll a Morgan Stanley hétfői londoni elemzésében.

A ház szakértői szerint a devizahiteleseknek kidolgozott program nem módosította érdemben a magyarországi pénzügypolitikai kilátásokat, mivel a devizakockázatok most "néhány évre áttolódtak a kormányra", 2015-től pedig e kockázatok ismét visszakerülnek a háztartásokhoz. A jegybanki kamatpolitika így nem jutott komoly mozgástérhez - vélekedtek hétfői értékelésükben a Morgan Stanley elemzői.

Más nagy citybeli házak ugyanakkor nem tekintik teljesen bizonyosnak, hogy az otthonmentő program 2015-ben valóban kifut.

A Fitch Ratings szerint 2015-től érdemi kockázatként merül fel az adósságszolgálati teljesítmény romlása, mivel akkortól a törlesztési részleteket ismét a piaci árfolyamok határozzák majd meg, másrészt el kell kezdeni a piaci és a csökkentett devizaárfolyamok különbségéből eredő, külön számlán forintban felgyűlt tartozások törlesztését is.

A Fitch szerint fennáll annak a kockázata is, hogy 2015-től - az árverezési kvótalimitek feloldása után - a kisajátított hitelfedezeti ingatlanok megnövekvő kínálata jelentős lefelé ható nyomást gyakorol az ingatlanárakra Magyarországon, éppen abban az időszakban, amikor a hitelfelvevőknek növekvő havi törlesztési terhekkel kell megbirkózniuk.

A Fitch szerint mindezek alapján jelentős az esélye annak, hogy a következő kormány 2015 után is fenntartja az árverezési kvótarendszert és az árfolyamrögzítést.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!