Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A devizahitelesek terheinek könnyítését célzó megállapodáson túl további ösztönzőkre lenne szükség a magyar bankszektor hitelezési tevékenységének élénkítésére.

A JP Morgan által a magyar kormány és a bankok megállapodásáról szóló, befektetőknek összeállított elemzés szerint a bejelentett intézkedéscsomag "jó kompromisszum", ám reálgazdasági hatása valószínűleg korlátozott lesz.

A cég londoni elemzői szerint a devizaalapú hitelek törlesztéséhez kidolgozott árfolyamrögzítési rendszer csak átmeneti védelmet jelent a devizahiteleseknek, és lehetséges, hogy a jogosultak közül sokan nem fognak élni a lehetőséggel.

A BNP Paribas úgy fogalmazott, hogy a svájci frank forintárfolyamának rögzítése a piaci árfolyam alatt - a devizahiteles háztartások szempontjából - "nem lesz ingyenes". A 180 forinton rögzített árfolyam és a piaci árfolyam közötti különbségre ugyanis a bankok technikai értelemben véve új forinthiteleket nyújtanak, amelyeket később szintén vissza kell majd fizetni, így azoknak a háztartásoknak az adósságterhe, amelyek részt vesznek a programban, összességében növekedni fog.

A BNP Paribas elemzői ezért arra számítanak, hogy a devizahiteleseknek csak kis hányada él a lehetőséggel, és az átmenetileg rögzített árfolyamú törlesztések a teljes devizaalapú jelzáloghitel-állománynak valószínűleg legfeljebb a 15 százalékát érintik majd.

A Morgan Stanley azonban hétfői elemzésükben 70 százalékosra jósolta a várható részvételi arányt. A ház számításai szerint ha valóban ennyien élnek a lehetőséggel, az összességében a jelzálogtörlesztési terhek 300 millió eurós csökkenését jelentené, ami az éves magyar hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának felelne meg.

A JP Morgan szerint az ingatlanárverezési tilalom feloldása kedvező fejlemény, mivel mérsékli a késztetést az utóbbi években széleskörűvé vált nem törlesztésre, az értékesíthető ingatlanok arányára megszabott szigorú kvóták azonban azt jelentik, hogy a bankok csak hosszú idő alatt tudnak megszabadulni nem teljesítő kinnlevőségeiktől.

A kormánynak más módszereket kell találnia a magánszektorba irányuló banki hitelezés ösztönzésére; a megoldás a bankszektor adóterheinek csökkentése lehet 2012 után - áll a JP Morgan elemzésében.

A Morgan Stanley úgy vélekedett, hogy a magyar bankok a szigorú kvóták miatt csak "nagyon lassan" tudják majd megtisztítani hitelportfolióikat. A cég londoni elemzői szerint akkor lehetne érdemben számítani a banki hitelezés "valamelyes" élénkülésére, ha az új hitelek a mérlegfőösszegekre vetített banki különadó esetében adóalap-csökkentőként szolgálhatnának.

A Morgan Stanley szerint a hitelkiáramlás jövőbeni növekedési pályája függ attól is, hogy a külföldi tulajdonos bankok mennyire elkötelezettek magyarországi és térségi érdekeltségeik mellett. A ház  közölte: alapeseti forgatókönyvük továbbra is, hogy a külföldi bankok a különadó ellenére sem vonulnak ki Magyarországról, tekintettel az e piacon befektetett jelentős mennyiségű tőkéjükre.

Mindazonáltal rendezett körülmények között zajló adósságleépítési folyik a magyar piacon, ami azt jelenti, hogy a kiáramló új hitelek mennyiségét továbbra is meghaladják a befolyó törlesztések - áll a Morgan Stanley hétfői londoni elemzésében.

A ház szakértői szerint a devizahiteleseknek kidolgozott program nem módosította érdemben a magyarországi pénzügypolitikai kilátásokat, mivel a devizakockázatok most "néhány évre áttolódtak a kormányra", 2015-től pedig e kockázatok ismét visszakerülnek a háztartásokhoz. A jegybanki kamatpolitika így nem jutott komoly mozgástérhez - vélekedtek hétfői értékelésükben a Morgan Stanley elemzői.

Más nagy citybeli házak ugyanakkor nem tekintik teljesen bizonyosnak, hogy az otthonmentő program 2015-ben valóban kifut.

A Fitch Ratings szerint 2015-től érdemi kockázatként merül fel az adósságszolgálati teljesítmény romlása, mivel akkortól a törlesztési részleteket ismét a piaci árfolyamok határozzák majd meg, másrészt el kell kezdeni a piaci és a csökkentett devizaárfolyamok különbségéből eredő, külön számlán forintban felgyűlt tartozások törlesztését is.

A Fitch szerint fennáll annak a kockázata is, hogy 2015-től - az árverezési kvótalimitek feloldása után - a kisajátított hitelfedezeti ingatlanok megnövekvő kínálata jelentős lefelé ható nyomást gyakorol az ingatlanárakra Magyarországon, éppen abban az időszakban, amikor a hitelfelvevőknek növekvő havi törlesztési terhekkel kell megbirkózniuk.

A Fitch szerint mindezek alapján jelentős az esélye annak, hogy a következő kormány 2015 után is fenntartja az árverezési kvótarendszert és az árfolyamrögzítést.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.