6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke már több konferencián és előadáson is kiemelte, hogy szerinte a gazdaság rossz pályára került. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere az mfor.hu-nak adott exkluzív interjúban arról is beszélt: a bürokrácia leépítésére és a szociális rendszer gyökeres átalakítására volna szükség, a kormány azonban nem meri felvállalni az ezzel járó konfliktusokat.

Járai: túl nagy az állami újraelosztás

- Ön az elmúlt hetekben többször bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, amit alapvetően elhibázottnak tart. Melyek azok a pontok, amiket legfőképp kifogásol?

- A magyar gazdaság mára kétségtelenül rossz állapotba került és nagy átalakításokra volna szükség. Amit azonban a mai vezetés csinál, az nem jó irányba visz. Fordítottját teszik annak, ami a helyes volna: hiszen az adókat kellene csökkenteni, a bürokráciát leépíteni és a korrupciót visszaszorítani.

A költségvetés egyensúlyát valóban helyre kell állítani, de nem az adók emelésével, hanem a kiadások lefaragásával. Bár a költekezés megállításából is látunk valamit, nem igazán sokat. Az állami bürokrácia csökkentése helyett sokkal inkább annak növelésére kerül sor. Gondoljunk csak a gázártámogatásra vagy a vizitdíjra! A kormány lépései egyre bonyolultabbá teszik az államigazgatás működését.

A magas adók, a túl nagy bürokrácia és a korrupció növekedése a hazai és a külföldi befektetők elriasztásához vezet. Mivel a beruházási kedv mérséklődik, óhatatlanul visszaesik a gazdasági növekedés. Ez a rossz kiigazítási politika oda vezetett, hogy a GDP bővülése egy százalékra mérséklődött. Ráadásul a beruházások az adók emelésével és a fogyasztás csökkenésével egy időben estek vissza, ami a mai nagyon rossz helyzethez vezetett el.

- A kormány a problémák ellenére bízik abban, hogy jövőre felgyorsul a gazdasági növekedés, ami sok gondot megoldana. A legújabb adatok szerint 0,9 százalékos szintre csökkent a GDP bővülése, ami régiós szinten egyedülállóan rossz mutató.

- A jelentősebb gyorsulásra vajmi kevés esély van, bár elképzelhető, hogy a mostani egy százaléknál valamivel magasabb lesz jövőre a növekedési ütem. Erre azért lehet számítani, mert a fogyasztás csökkenése megállhat, és ez magával húzhatja a gazdaságot.

De a probléma az, hogy a rossz gazdasági pálya nem fog megváltozni. Magyarországon az állami újraelosztás aránya minden versenytársunkénál magasabb. Idén az állam a megtermelt nemzeti jövedelemnek 51,5 százalékát osztja el, miközben ez az arány Lengyelországban 44, Szlovákiában negyven, Bulgáriában pedig csupán 38 százalék. Az állami újraelosztás tehát mindenhol jóval kisebb, és a magyar gazdaság problémáit ilyen magas állami beavatkozás mellett nem lehet megoldani.  Ez a helyzet nem ösztönöz befektetésre, és nem vezet a gazdaság gyorsulásához.

- Ha ennyire nyilvánvaló, milyen irányt kellene követni a makropolitikának, akkor a kormány miért nem ezt választja?

- Kívülről azt lehet látni, hogy a kormánypártok nem merik felvállalni a valódi konfliktusokat. Az állami bürokrácia leépítésére és a szociális rendszer gyökeres átalakítására volna szükség, ami rengeteg konfliktussal jár. Úgy tűnik azonban, hogy a kormányzat inkább szavazatmaximalizáló gazdaságpolitikát választott, egy hosszútávon megfelelő helyett. Másrészt tehetségtelen és hozzá nem értő emberek kormányoznak, akik nem tudják, mit kellene választani.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi monetáris politikájával nincs semmi bajom, ugyanis a jelenlegi gazdaságpolitika kialakításában nincs jelentősebb szerepe. Egy pontban terheli némi felelősség a jegybankot: az infláció magasabb a vártnál, pontosabban magasabb annál, mint amennyinek lennie kellene.

- Ön egy előadásában "Gyurcsányista bábszínháznak” nevezte a jelenlegi Monetáris Tanácsot, amit több felháborodott reakció kísért. Simor András, az MNB elnöke például azt mondta az mfor.hu-nak, hogy bizonyos szint alá nem akar lemenni egy polémiában.

- Ez egy kiragadott félmondat volt, és igazából a jegybank törvény átalakításáról szólt. Azt elmúlt évek során úgy módosították, hogy a Monetáris Tanács tagjainak kinevezésében egyedül a miniszterelnök kapott szerepet. A kormányfő mindféle egyeztetés nélkül azt nevez ki, akit akar, és ez oda vezet, hogy idővel csak olyan tagok lesznek, akiket ő delegált. Jelenleg ennek még nincs nagy hatása, és az MNB konkrét döntéseiben még nincs szerepe. Csupán arról van szó, hogy ez egy nem jó rendszer. A jegybanki tanács nem arra való, hogy a miniszterelnök sorjában küldje oda az embereit. Erre a folyamatra használtam a "Gyurcsányista bábszínház" kifejezést.

Ez a folyamat abból az óriási félreértésből származik, hogy a korábbi Monetáris Tanácsról azt gondolták: direkt úgy dolgozik, hogy a kormány ellen legyen. A mostani helyzetben az a meglepő, hogy a Monetáris Tanács ugyanazt a politikát folytatja, mint néhány évvel korábban. Ezzel a rosszindulatú politikai csatározással veszélybe kerül az intézmény stabilitása.

- Hogyan látja, mire vezethető vissza az ellentét Ön és a kormányzat között? Már a jegybank elnökeként is többször heves összetűzésbe került a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormánnyal, és a vita - úgy látszik - most is folytatódik.

- Talán arra a kérdésre, hogy a mi a jegybank fő feladata? Az alkotmány szerint a forint stabilitásának fenntartása. A Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány viszont gyengébb forintot és alacsonyabb kamatokat akart, talán azért, hogy magasabb legyen az infláció. Ez rövidtávon talán segíthetett volna a költségvetés egyensúlyának javításában, de hosszabb távon sokkal nagyobb károkat okozott volna a gazdaságnak és a társadalomnak.

A mostani MNB - úgy látszik - elolvasta a törvényt, és úgy viselkedik, ahogy elődei, bár lehet, hogy egyes döntésekben nagyobb kompromisszumkészséget mutat. De összességében korrektül tartja magát az alaptörvény szelleméhez.

- Úgy halottam, hogy néhány üzletemberrel közösen egy biztosítót alapított. Másrészt a sajtóhírek alapján úgy tűnik, hogy továbbra is aktívan részt vesz a közéletben. Ez azt jelenti, hogy a jövőben vannak még politikai ambíciói?

- Igen, valóban egy biztosító szervezéséhez fogtunk hozzá. Másrészt nemrég jelent meg a könyvem, és már most egy újabbat írok. Eközben járom az országot és előadásokat tartok. Politikai ambícióm nincsenek, és eddig sem voltak.

Varga M. István

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!