2014. május 15. 07:28

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 8 millió forint adózott konszolidált veszteséggel zárta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint 2014 első negyedévét, ami 308 millió forintos javulás az egy évvel korábbihoz képest, míg a magyar számviteli szabályok szerint 141 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el az egy évvel korábbi 111 millió forintos veszteséggel szemben - közölte a biztosító a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A csoport IFRS szerinti bruttó díjbevétele 2014 első negyedévében 3,77 milliárd forint, 32 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az életbiztosítási szegmens díjbevétele 24 százalékkal, a nem-életbiztosítási szegmens 55 százalékkal csökkent 2013 első negyedévéhez képest.

A jelentés szerint az életbiztosítási szegmens esetében a díjbevételek csökkenése elsősorban az eseti és megújítási díjak elmaradásának hatását mutatja. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosítások újonnan nyíló adókedvezményét gyorsan és rugalmasan megragadva, már 2014. január 2-án értékesíteni kezdték a nyugdíjtermékeket, az első negyedévben 203 millió forint nyugdíjbiztosítási állományt szerezve.

A nem életbiztosítási szegmens díjbevételének csökkenése tudatos stratégia eredménye, a csoport 2014-től jelentősen csökkentette üzleti jelenlétét a kötelező felelősségbiztosítás és a CASCO-biztosítások piacán, és olyan célterületekre fókuszál, amelyeken jobban tud érvényesülni a csoporttag, CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) hazai kis- és közepes vállalkozásokat, családokat, illetve réspiacokat megcélzó érték- és szolgáltatás orientált, nyereséget eredményező üzletpolitikája. A menedzsment várakozásainak megfelelően, ezzel a lépéssel a biztosítástechnikai eredmény jelentősen javult.

A társaság közleménye alapján a magyar számviteli szabályok szerint a biztosító bruttó díjbevétele 2014 első negyedévében 3180 millió forint, amelynek meghatározó része rendszeres díj, 3003 millió forint. Emellett az eseti díjak összege 177 millió forint. A bruttó díjbevétel 2013 hasonló időszakához viszonyítva közel 27 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a biztosító 2014 első negyedévében 100 millió forint biztosítástechnikai eredményt ért el, amely összehasonlítva a megelőző év azonos időszakával, 102 millió forintos javulás. Vagyis a biztosító már az első negyedévben nyereségesen tudott működni.

A közlemény kiemeli: tavaly döntött a menedzsment az értékesítési csatornák diverzifikálásáról, így az idén már az értékesítési csatornákon belül a saját hálózat kimagaslóan jól teljesített, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 93 százalékos növekedést produkált. Ezen kívül három új banki partnerrel is elindult a biztosító egészségbiztosítási termékének az értékesítése.

Tovább folytatódott a működés racionalizálása is: a 2013-as költségmegtakarítási intézkedések eredményei 2014-ben már a teljes évben éreztetik hatásukat, 2013 első negyedévéhez képest az igazgatási költségek további 39 százalékkal csökkentek.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.