2p

Egyre több szakmabeli nevezi elkerülhetetlennek a kenyér áremelését, ami drasztikus megugrással fenyeget.

A pékségek ma már több problémával is szembesülnek, hiszen egyszerre küzdenek a munkaerőhiánnyal, az idei évtől életbe lépett megugró minimálbérekkel, miközben a helyzetük már évek óta tarthatatlan a szakmabeli vélemények szerint. Az árbevétel-arányos bruttó jövedelem 2 százalék körül alakul, ez a szint pedig egyszerűen nem teszi lehetővé a fejlesztéseket, korszerűsítéseket. És értelemszerűen a minimálbér-emelés kigazdálkodására sem elég.

Ez egy személyre vetítve 23 ezer forintos bérköltség-növekedést jelent a Tolna és Baranya megyei pékszövetség elnöke szerint. A teol.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette: legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat, de végeredményben 15 százalék körüli emelésre számítani kell majd.

Ráadásul mindezt még úgy nyilatkozta, hogy a liszt árának változatlanságát feltételezte. Azóta viszont a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége szerint minimum 5 százalékos emelés elkerülhetetlen lesz a liszt árában is. Az ok természetesen ebben az esetben is a kötelező bérek emelkedése, amit az alacsony 0-2 százalék körüli profittal nem lehet kitermelni. Tartalékok pedig nincsenek a malomipari vállalatoknál.

A pékek várható áremelése és a liszt drágulása miatt a Központi Statisztikai Hivatal adatainak segítségével utánanéztünk, hogyan változhat a kenyérfélék ára. Mivel azt, hogy valójában mennyivel is emelkednek az árak, egyelőre még nem tudhatjuk, ezért megnéztük 15, illetve 30 százalékos emelés esetén is az új árakat.

A KSH decemberre vonatkozó adatai szerint

  • 1 kg fehér kenyér ára 263 forintba,
  • 1 kg házi jellegű kenyér 309,
  • 1 kg félbarna kenyér pedig 227 forintba került.

Az árak emelése esetén

  • a fehér kenyér kilójáért 302 és 341 forint közötti összeget fizethetünk,
  • a házi jellegű kenyér ára legalább 355 forintra nőhet, de 30 százalékos emelésnél 401 forint is lehet,
  • a félbarna kenyérért pedig átlagosan 261 és 295 forint közötti összeget is elkérhetnek.
szerk.: az alábbi grafikonon a termékek esetében az emelt árak átlagát tüntettük fel (fehér kenyérnél tehát (302+341)/2=321)

Mivel Magyarországon az egy főre eső kenyérfogyasztás évi 37 kilogramm, az emelések több mint 2000 forinttal növelhetik a családi büdzsét.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!