3p

A parlament elé került törvényjavaslat a dohányipari vállalkozásokra vetne ki sávos különadót.

Szatmáry Kristóf neve fémjelzi azt az új törvényjavaslatot, mely jövőre a dohányipari vállalkozásokat "egészségügyi hozzájárulás" fizetésére kötelezné. A törvényjavaslat a dohányipari gazdálkodó szervezeteket egyszeri, az egészségügyi alrendszer finanszírozását elősegítő hozzájárulás fizetésére kötelezné. Mivel az adó a jelenlegi elképzelések szerint csak a dohánygyártókat érintené és csak a jövő évben lenne érvényben a fizetési kötelezettség, egy új különadóként is értelmezhető a javaslat. 

Az új adó egyik célja, hogy "érvényt szerezzen az igazságos(abb) közteherviselés alapvető célkitűzésének", másfelől pedig "segíteni kívánja az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó kormányzati elképzeléseket is további források bevonásával". Vagyis a költségvetébe befolyó bevételt a javaslat értelmében kizárólag az államháztartás egészségügyi alrendszerének finanszírozására lehetne fordítani.

Az adó hatálya alá a Magyarországon bejegyzett dohánygyártók és kereskedők esnek, ám a már szabad forgalomba bocsátott termékekkel kereskedő nagykereskedők és a dohánytermék-kiskereskedőket nem érintené a dohányadó.

Az adó alapja a 2014. adóévben elért nettó árbevétel lenne. Az adó mértéke pedig ettől függően sávosan alakulna, vagyis:

  • 0-30 milliárd forint között: 0,2 százalék, de legalább 30 millió forint
  • 30-60 milliárd közé eső részre: 2,5 százalék,
  • az adóalap 60 milliárdot meghaladó része után pedig 4,5 százalék.

Ahogy a törvényjavaslat indoklásában is olvasható, a sávos fizetési kötelezettséggel "a nagyobb piaci részesedéssel bíró dohányipari vállalkozásokat arányosan nagyobb teherrel sújtja, de a legkisebb vállalkozások is kénytelenek kivenni a részüket az egészségügyi kiadások finanszírozásából".

A Philip Morris és a Pécsi Dohánygyár lesz a legnagyobb befizető

Igaz, hogy az idei évi beszámolókra még több mint fél évet várni kell, ám az elérhető 2013. évi eredmények megfelelő kiindulási alapot jelentenek a gyors kalkulációhoz. A Philip Morris - mint legnagyobb piaci szereplő mellett - a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének tagvállalatait vettük górcső alá, és közülük is a legnagyobb befizető a Philip Morris lehet, melynek 183 milliárdos árbevétele 6,3 milliárdos adófizetési kötelezettséget jelentene a cég számára, a BAT pedig ennek felét, 3,3 milliárdot utalna az államkasszába. Ezzel szemben a Lázár János ismeretségi körébe tartozó Continental Dohányipari Zrt. mindössze 46 millió forintot fizethet majd, a Róna, Imperial és ULT pedig egyaránt a törvényjavaslatban megjelölt minimális 30 millió forintot.

Az általunk vizsgált gyártók összesen így 11,5 milliárdot fizethetnek be jövőre a büdzsébe.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!