2008. március 17. 11:29

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) kamatot kell emelnie inflációs célja követése érdekében és amiatt, hogy szűküljön a különbség az alapkamat és a jóval magasabb állampapírhozamok között - jelentette ki Bihari Péter, az MNB monetáris tanácsának tagja.

A Reuters által pénteken készített és hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban Bihari rámutatott: nem elég hangoztatni az elkötelezettséget az inflációs céllal kapcsolatban, miközben az inflációs kilátások azt mutatják, hogy az inflációs pálya jóval a célként kitűzött szint felett halad.

Az MNB monetáris tanácsa március 31-én tart kamatdöntő ülést.

Az MNB februárban jelentette be, hogy felszámolja a forint harminc százalékos árfolyamsávját és 7,5 százalékon tartja az alapkamatot, miközben a bank szakértői három százalékról 3,6 százalékra emelték a jövő évi inflációs előrejelzésüket.

Bihari a központi banknak arra a lépésére, hogy megszüntette az árfolyamsávot, úgy vélte, hogy az hosszabb távon erősítheti a MNB hitelességét, ugyanakkor nem teszi szükségtelenné a kamatemelést. Bihari nem osztotta a monetáris tanács egy másik tagja, Bánfi Tamás múlt héten kifejtett nézetét, miszerint nem tartható tovább a jövő évi három százalékos inflációs cél.

Bihari szerint azért is szükség van kamatemelésre, hogy szűküljön a különbség a múlt héten ugyan valamelyes csökkenő, de hónapok óta növekvő állampapír hozamok és az alapkamat között. Pénteken az ötéves kötvényhozam 8,65 százalék körül volt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.