2008. március 17. 11:29

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) kamatot kell emelnie inflációs célja követése érdekében és amiatt, hogy szűküljön a különbség az alapkamat és a jóval magasabb állampapírhozamok között - jelentette ki Bihari Péter, az MNB monetáris tanácsának tagja.

A Reuters által pénteken készített és hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban Bihari rámutatott: nem elég hangoztatni az elkötelezettséget az inflációs céllal kapcsolatban, miközben az inflációs kilátások azt mutatják, hogy az inflációs pálya jóval a célként kitűzött szint felett halad.

Az MNB monetáris tanácsa március 31-én tart kamatdöntő ülést.

Az MNB februárban jelentette be, hogy felszámolja a forint harminc százalékos árfolyamsávját és 7,5 százalékon tartja az alapkamatot, miközben a bank szakértői három százalékról 3,6 százalékra emelték a jövő évi inflációs előrejelzésüket.

Bihari a központi banknak arra a lépésére, hogy megszüntette az árfolyamsávot, úgy vélte, hogy az hosszabb távon erősítheti a MNB hitelességét, ugyanakkor nem teszi szükségtelenné a kamatemelést. Bihari nem osztotta a monetáris tanács egy másik tagja, Bánfi Tamás múlt héten kifejtett nézetét, miszerint nem tartható tovább a jövő évi három százalékos inflációs cél.

Bihari szerint azért is szükség van kamatemelésre, hogy szűküljön a különbség a múlt héten ugyan valamelyes csökkenő, de hónapok óta növekvő állampapír hozamok és az alapkamat között. Pénteken az ötéves kötvényhozam 8,65 százalék körül volt.

MTI/Menedzsment Fórum