<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Két kutatás is megjelent az utóbbi napokban, amelyek a hazai lakosság nyugdíjjal kapcsolat várakozásait tükrözik. Nem meglepő módon mindkettő lesújtó.

Egyre negatívabban látják az emberek nyugdíjba vonulásuk feltételeit: az UNION Biztosító által két éve feltett, majd idén megismételt kérdésekre adott válaszok alapján egyre kisebb összegű nyugdíjra számítanak a megkérdezettek. A többség 68 éves nyugdíjkorhatárt jósol, a 25 év alattiak átlagosan 72 évvel kalkulálnak.

Hasonló képet fest az OTP Öngondoskodási Index, amely szerint a hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon.

Aligha furikáznak majd ilyen kocsikkal a magyar nyugdíjasok


Utóbbi várakozás azonban sántít, aligha fognak tudni idős korukban az emberek ilyen módon megélni, vagyis nem igazán fognak nyugdíjas éveiben dolgozni. Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint ugyanis mind a kutatási adatok, mind a gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nem valós várakozás. Az OECD adatai szerint a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 12 százalékát adják a munkából származó jövedelmek. A hazai adatok szerint pedig a nyugdíjas korúak csupán 9 százaléka rendelkezik a nyugdíjon kívül más bevételi forrással.

Nincsenek illuziók...

Az időskori megélhetés kapcsán ugyan lehet, hogy sokan vágyálmokat kergetnek, azzal viszont nem lehet vádolni a lakosságot, hogy az állami apanázs kapcsán túlzott várakozásai lennének. Az UNION Biztosító felmérése szerint 2013-ban a válaszadók átlagosan fizetésük 63 százalékára taksálták a jövőbeli nyugdíjuk mértékét. Idén ez az arány 55 százalékra csökkent, vagyis a lakosság érezhetően borúlátóbbá vált az időskori nyugellátással kapcsolatban. A válaszadók ötöde szerint a nyugdíj mértéke a 40 százalékot sem fogja elérni. A fiatalok jóval kevésbé számítanak már az állami gondoskodásra: a 35 évnél fiatalabb korosztály szerint ez az arány éppen hogy átlépi az 50 százalékos szintet.

...de pénz se

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a megkérdezettek 65 százalékának nincs tartaléka és nem is tervez megtakarítani a nyugdíjas éveire. Ez ezért érdekes, mivel az 1500 megkérdezettnek mindössze három százaléka, azaz 45 ember vélte úgy, hogy az állami nyugdíj biztosan elegendő lesz a megélhetéshez.

Az alapvető trendet tekintve egybecsengenek ezzel a biztosítótársaság felmérésnek a számai is, szerintük a lakosság 85 százaléka azt gondolja, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre, a megkérdezettek 37 százaléka jelenleg egyáltalán nem tud félretenni a nyugdíjas éveire. Azok, akik ilyen céllal takarékoskodnak, általában havonta 5-20 000 forint közötti összeget szánnak a nyugdíjcélra.

Ilyen új trolikkal utazhatunk Budapesten

Azok, akik idős korukra igyekeznek tőkét felhalmozni a leggyakrabban a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokat (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ) választják. A megkérdezettek 37 százaléka döntött ilyen megoldás mellett, 27 százalék valamilyen más pénzbeli megtakarítást (bank, egyéb biztosítós) preferál, de más öngondoskodási formák (ingatlan, értékes vagyontárgy, stb.) is előfordulnak a választott lehetőségek között.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.