2007. július 30. 09:36

Miután az idei évben eddig optimizmust tükrözött az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe, júliusban 8 százalékot esett. A kutatók szerint a tavaly év végi fokozott pesszimizmus után idén a cégek egy része kissé túlértékelte a gazdasági kilátásokat.

Az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 2007. júliusában 100,1 százalék, mintegy 8 százalékkal elmarad a júniusi értéktől. Az üzleti bizalom változásának trendvonala az egy évvel korábbi csökkenést követően a harmadik negyedév végétől emelkedett. A bizalomerősödést júliusban enyhe korrekció követte, a bizalmi index a májusi közepes szintre ereszkedett.

2,7 százalékos bővülést várnak

A hazai GDP 2007 első negyedévében 2,7 százalékkal nőtt, éves szinten ehhez közeli dinamikával számol az Ecostat. Az év első felében a költségvetés egyenlege hónaponként és az időszak egészében kedvezőbben alakult az előirányzottnál. Év végére reálisan várható az egyensúlyi célok "túlteljesítése", s ezzel párhuzamosan a GDP növekedésének a költségvetésben jelzettnél magasabb üteme is. Az EU pénzügyminiszterek értékelése szerint a Konvergencia Programban kijelölt úton halad, megítélésük szerint a magyar államháztartás hiánya a tervezett GDP arányos 6,8 százaléknál érezhetően alacsonyabb lesz.

Júliusban a hazai nagyvállalatok második félévi előrejelzései az előző havinál mérsékeltebb optimizmust tükröznek. A kutatóintézet megítélése szerint a jelenlegi várakozások közelebb állnak a realitásokhoz, mint a korábbiak, különösen a júniusi indexek tükröznek túlfűtött bizakodást.

A hazai makrogazdaság lehetőségeiről a TOP-100 nagyvállalatok egyharmada nyilatkozott kedvezően, ez a korábbinál jóval szélesebb kör, a cégek fele viszont a jelenlegi helyzet fennmaradásával számol. Hasonló véleményen voltak a vállalatok a saját gazdálkodásuk feltételeit illetően is, a második félévben a nagyvállalatok 36 százaléka ítéli javulónak, 41 százalékuk kiszámíthatóan stabilnak minősítette azt.

Az export húzza a gazdaságot

2007-ben a hazai gazdaság motorja továbbra is az élénk exportkereslet lesz. A magyar külkereskedelem teljesítménye - s ezen keresztül az ország növekedése - jelentős mértékben a multinacionális vállalatok versenyképességétől és kapacitás-tartalékaitól függ. Modellszámításainkban a külkereskedelmi hiány jelentős csökkenésével, az export 14,6 százalékos, az import 11,7 százalékos növekedésével számolunk éves szinten. Ez évi fejlődésünk szempontjából szerencsés körülmény, hogy a külpiaci értékesítés magas dinamikája érezhetően kompenzálja a belső kereslet csökkenéséből eredő kiesést.

A múlt év második felében megkezdett stabilizáció eredményeként az államháztartási hiány a tervezettnél gyorsabb ütemben csökkenthető. 2007 első negyedévében a háztartások végső fogyasztása csökkent, a bolti kiskereskedelmi forgalom a második-harmadik negyedévben kissé visszaesik, az utolsó évnegyedre a forgalom kisebb élénkülésével számol az Ecostat.

Az elemzés szerint 2007-ben a fogyasztói árak éves növekedése elérheti a 7,5 százalékot. A prognózisok teljesülése döntően a lakossági fogyasztás és a bérkiáramlás alakulásától függ. Az április, május hónapokban elindult dezinfláció júniusban megakadt, a pénzromlás év/év típusú mutatója 8,6 százalék lett, elsődlegesen a szolgáltatások és az üzemanyagok drágulása, valamint a szezonális (ruházati) cikkek árcsökkentésének későbbre halasztása miatt.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.