2016. március 17. 05:10

Csökkentette gazdasági növekedési előrejelzését és mérsékelte inflációs várakozásait is a Fed szerdai kamatdöntésének indoklásában.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0,25-0,50 százalékos sávján kedd-szerdai kamatdöntő ülésén.

A döntés indoklásában a Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC (Federal Open Market Committee) megállapította, hogy a legutóbb, januári ülés óta az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye mérsékelt ütemben növekedett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi hátráltató tényezők ellenére is. A lakossági kiadások mérsékelt ütemben növekedtek, a lakáspiaci aktivitás is javult, a vállalati beruházások és a nettó export azonban gyengén alakult.

A legutóbbi makrogazdasági adatok alapján a foglalkoztatási helyzet további javulására lehet számítani - állapítja meg a dokumentum.

Az infláció azonban az elmúlt néhány hónapban tapasztalt emelkedés ellenére is az energiaárak és az importárak csökkenése miatt gyengén alakult, az inflációs várakozások így továbbra is elmaradnak a testület hosszabb távra kitűzött kétszázalékos céljától.

A Fed mandátumának megfelelően monetáris intézkedéseivel a foglalkoztatás növelésére és az árstabilitás megőrzésére törekszik - szögezi le a dokumentum. Ezzel összhangban a megfelelő intézkedések alkalmazásával a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás mérsékelt ütemű további javulására lehet számítani.

A világgazdasági környezet azonban számos kockázati tényezőt támaszt a növekedéssel és az infláció alakulásával szemben.

A további monetáris szigorítások időzítéséről és mértékéről a már meghozott intézkedések hatékonyságának kiértékelése alapján dönt a testület.     

A FOMC az idei GDP-növekedési előrejelzését 2,2 százalékra csökkentette a decemberi előrejelzésben tett 2,4 százalékról, a 2017-es évit 2,1 százalékra 2,2 százalékról. A 2018-as és a hosszabb távú előrejelzést 2,0 százalékon változatlanul hagyta.

A munkanélküliségi ráta alakulásáról a mostani előrejelzésben a decemberihez képest kedvezőbb képet festett a Fed: az idei még 4,7 százalék lesz a decemberivel megegyező módon, 2017-ben azonban 4,6 százalékra csökken, 2018-ban pedig 4,5 százalékra. A decemberi prognózisban még mindkét évre 4,7 százalékot jelzett a Fed, hosszabb távon pedig 4,9 százalékot, amit most 4,8 százalékra csökkentett.

Az idei inflációs várakozást a decemberi 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a Fed, a 2017-es és 2018-as évekre vonatkozót azonban megtartotta 1,9 és 2,0 százalékon, valamint a hosszú távút is 2,0 százalékon.

A kamattartó döntés indoklásának közzétételét követően a határidős kamatügyletek alapján a piacon 14 százalékra teszik annak a valószínűségét, hogy a Fed következő ülésén kamatot emel. Előzőleg 26 százalék volt ennek a valószínűsége. Egy júniusi kamatemelés valószínűsége pedig 43 százalékra csökkent 52 százalékról, a decemberi emelés valószínűsége pedig 74 százalékra 82 százalékról.

MTI