2003. június 13. 08:03

A kontrolling szakirodalma a nagy multinacionális cégek igényeihez illeszkedő témákkal és kutatási eredményekkel foglalkozik első sorban. E nagyvállalatok irányítási problematikája egészen más, mint a hazai kis- és középvállalatoké (KKV). Kontrollingra ennek a KKV-körnek is szüksége lenne, ha kézben akarja tartani vállalati teljesítményét, fejlődését. Mit tehetnek a hazai KKV-k? Van-e esélyük kontrolling kiépítésére vagy ez kizárólag a nagyok privilégiuma? Vannak-e sajátosságai a KKV kontrollingnak?

Az alkalmazkodás kényszere minden gazdasági vállalkozásra fennáll (még non-profit vállalkozásokra is).

A KKV-k sajátossága az, hogy

  • tevékenységeik nem túlságosan összetettek,

  • földrajzilag alig megosztottak,

  • kevesebb tartalékkal rendelkeznek, tehát érzékenyebbek a környezeti zavarokra (pl. a vevők késedelmes fizetése, új szabványok, környezetvédelmi, egészségvédelmi, stb. előírások megjelenése, az adórendszer változása),

  • kevesebb erőforrást képesek mozgósítani fejlesztéseikre,

  • egyszerűbb szervezetük miatt nem kell foglalkozniuk az eredmény-konszolidációval, a bonyolultabb pénzügyi mutatók alakulásával, a nemzetközi szakirodalom fókuszában lévő új (rész)kontrolling szemléletekkel (helyesebben mondva új menedzsment technikáknak a kontrollinggal való ötvözésével)


A KKV-k szempontjából kiemelkedő jelentőségű

  • a közvetlen és operatív alkalmazkodás eredményessége (erőforrás szegénységük, tartalékaik alacsony szintje miatt nem igen engedhetik meg maguknak a selejt, a folyamatok megszakadása, a késedelmi kötbér, a hatékonyság romlása miatti fedezetvesztést), de ezt integrált rendszer hiányában nem érhetik el

  • likviditási helyzetük folyamatos figyelemmel kísérése (amit gyakran párhuzamos manuális nyilvántartások vezetésével érnek el, mert sokuk bérkönyvelést végeztet, és nem rendelkezik integrált rendszerrel)

  • közvetlen és operatív alkalmazkodó képességüknek megkülönböztető képességgé fejlesztése, mert többségüknek beszállítóként gyilkos árversenyben kell rugalmasan helytállniuk


Látjuk, mennyire fontos az alkalmazkodó képesség fenntartása, javítása. A továbbiakban azt vizsgáljuk, hogy az operatív alkalmazkodóképességet alapvetően biztosító kontrolling mechanizmus kialakításának mik a kritikus sikertényezői.


A cikk folytatása


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!