2003. június 13. 08:03

A kontrolling szakirodalma a nagy multinacionális cégek igényeihez illeszkedő témákkal és kutatási eredményekkel foglalkozik első sorban. E nagyvállalatok irányítási problematikája egészen más, mint a hazai kis- és középvállalatoké (KKV). Kontrollingra ennek a KKV-körnek is szüksége lenne, ha kézben akarja tartani vállalati teljesítményét, fejlődését. Mit tehetnek a hazai KKV-k? Van-e esélyük kontrolling kiépítésére vagy ez kizárólag a nagyok privilégiuma? Vannak-e sajátosságai a KKV kontrollingnak?

Az alkalmazkodás kényszere minden gazdasági vállalkozásra fennáll (még non-profit vállalkozásokra is).

A KKV-k sajátossága az, hogy

  • tevékenységeik nem túlságosan összetettek,

  • földrajzilag alig megosztottak,

  • kevesebb tartalékkal rendelkeznek, tehát érzékenyebbek a környezeti zavarokra (pl. a vevők késedelmes fizetése, új szabványok, környezetvédelmi, egészségvédelmi, stb. előírások megjelenése, az adórendszer változása),

  • kevesebb erőforrást képesek mozgósítani fejlesztéseikre,

  • egyszerűbb szervezetük miatt nem kell foglalkozniuk az eredmény-konszolidációval, a bonyolultabb pénzügyi mutatók alakulásával, a nemzetközi szakirodalom fókuszában lévő új (rész)kontrolling szemléletekkel (helyesebben mondva új menedzsment technikáknak a kontrollinggal való ötvözésével)


A KKV-k szempontjából kiemelkedő jelentőségű

  • a közvetlen és operatív alkalmazkodás eredményessége (erőforrás szegénységük, tartalékaik alacsony szintje miatt nem igen engedhetik meg maguknak a selejt, a folyamatok megszakadása, a késedelmi kötbér, a hatékonyság romlása miatti fedezetvesztést), de ezt integrált rendszer hiányában nem érhetik el

  • likviditási helyzetük folyamatos figyelemmel kísérése (amit gyakran párhuzamos manuális nyilvántartások vezetésével érnek el, mert sokuk bérkönyvelést végeztet, és nem rendelkezik integrált rendszerrel)

  • közvetlen és operatív alkalmazkodó képességüknek megkülönböztető képességgé fejlesztése, mert többségüknek beszállítóként gyilkos árversenyben kell rugalmasan helytállniuk


Látjuk, mennyire fontos az alkalmazkodó képesség fenntartása, javítása. A továbbiakban azt vizsgáljuk, hogy az operatív alkalmazkodóképességet alapvetően biztosító kontrolling mechanizmus kialakításának mik a kritikus sikertényezői.


A cikk folytatása


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.