2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A kontrolling szakirodalma a nagy multinacionális cégek igényeihez illeszkedő témákkal és kutatási eredményekkel foglalkozik első sorban. E nagyvállalatok irányítási problematikája egészen más, mint a hazai kis- és középvállalatoké (KKV). Kontrollingra ennek a KKV-körnek is szüksége lenne, ha kézben akarja tartani vállalati teljesítményét, fejlődését. Mit tehetnek a hazai KKV-k? Van-e esélyük kontrolling kiépítésére vagy ez kizárólag a nagyok privilégiuma? Vannak-e sajátosságai a KKV kontrollingnak?

Az alkalmazkodás kényszere minden gazdasági vállalkozásra fennáll (még non-profit vállalkozásokra is).

A KKV-k sajátossága az, hogy

  • tevékenységeik nem túlságosan összetettek,

  • földrajzilag alig megosztottak,

  • kevesebb tartalékkal rendelkeznek, tehát érzékenyebbek a környezeti zavarokra (pl. a vevők késedelmes fizetése, új szabványok, környezetvédelmi, egészségvédelmi, stb. előírások megjelenése, az adórendszer változása),

  • kevesebb erőforrást képesek mozgósítani fejlesztéseikre,

  • egyszerűbb szervezetük miatt nem kell foglalkozniuk az eredmény-konszolidációval, a bonyolultabb pénzügyi mutatók alakulásával, a nemzetközi szakirodalom fókuszában lévő új (rész)kontrolling szemléletekkel (helyesebben mondva új menedzsment technikáknak a kontrollinggal való ötvözésével)


A KKV-k szempontjából kiemelkedő jelentőségű

  • a közvetlen és operatív alkalmazkodás eredményessége (erőforrás szegénységük, tartalékaik alacsony szintje miatt nem igen engedhetik meg maguknak a selejt, a folyamatok megszakadása, a késedelmi kötbér, a hatékonyság romlása miatti fedezetvesztést), de ezt integrált rendszer hiányában nem érhetik el

  • likviditási helyzetük folyamatos figyelemmel kísérése (amit gyakran párhuzamos manuális nyilvántartások vezetésével érnek el, mert sokuk bérkönyvelést végeztet, és nem rendelkezik integrált rendszerrel)

  • közvetlen és operatív alkalmazkodó képességüknek megkülönböztető képességgé fejlesztése, mert többségüknek beszállítóként gyilkos árversenyben kell rugalmasan helytállniuk


Látjuk, mennyire fontos az alkalmazkodó képesség fenntartása, javítása. A továbbiakban azt vizsgáljuk, hogy az operatív alkalmazkodóképességet alapvetően biztosító kontrolling mechanizmus kialakításának mik a kritikus sikertényezői.


A cikk folytatása


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.