TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az mfor.hu annak próbált meg utánajárni, hogyan értelmezik a négy nagy globális könyvvizsgáló- és tanácsadó cégnél az adócsalási, illetve az adóelkerülési praktikák közötti határmezsgyét. A jelek szerint a társaságok "ügyeskedései" csak évekkel, évtizedekkel megtörténtük után derülnek ki.

Deloitte vs. magyar állam

Postabank-ügy: Deloitte kontra magyar állam

Az elmúlt évek során a Deloitte is hasonló botrányokba keveredett, mint most a KPMG. Mint ismert, a Parmalat tejipari konszern könyvelésében közel tízmilliárd eurós hiányra derült fény, amit egészen 2003 decemberéig sikerült a Deloitte könyvelőinek kozmetikázni. A legnagyobb hitelező bankok, a milánói ügyészség és az amerikai értékpapír-felügyelet együttesen próbálták megállapítani az olasz tejipari konszern valós pénzügyi helyzetét. 2003. december óta több vezetőt letartóztattak, és jelenleg is vizsgálják a Parmalat mérlegeit auditáló Grant Thornton és az akkor még Deloitte & Touche néven ismert könyvvizsgáló társaságokat.

Hasonló nagyságrendű csalásra derült fény az Enron bukása esetén amely 2001 végén, a harmadik negyedéves, 618 millió dolláros veszteség bejelentésével kezdődött. Ezt követően a könyvelést végző Arthur Andersen az ellene indított eljárások következtében csődbe ment, dolgozóit elbocsátották.

A Deloitte egy másik fájó pontja a Postabank-ügy, melyben május végén született elmarasztaló döntés. Az állam a 2001 óta folyó perben 170 milliárd forintot kért számon három, a Postabankkal összefüggésbe hozott könyvvizsgálón az őt ért veszteségek miatt. A Fővárosi Bíróság nyár elején, zárt tárgyaláson hozott, nem jogerős közbenső részítéletében azt állapította meg, hogy a három könyvvizsgáló közül kettő bizonyosan nem vétkes, az állam káráért pedig fele-fele arányban felelős maga a felperes, vagyis az állam és a Deloitte.

A Postabank 1997-es könyvvizsgálatát végző Deloitte elnöke az ítélethozatal után megerősítette: nem fogadják el a bíróság döntését, amely szerint ők 50 százalékban felelősek lennének a Postabank akkori működése kapcsán az államot, mint tulajdonost ért kárért. Úgy véli, a bíró nem nyilatkozott arról, érte-e egyáltalán kár az államot, illetve érdekeltségeit. A döntés ellen a cég fellebbez, mivel elvileg akár több mint százmilliárd forintos fizetési kötelezettsége is támadhat.

A PSZÁF szerepe a nyilvántartásban

Számos botrányos esetben az is gondot okozott, hogy ugyanazon cég látta el a könyvvizsgálási és adótanácsadási feladatokat is. Hazánkban a könyvvizsgáló- és tanácsadó cégek összeférhetetlenségét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálja és felügyeli. Ezen felül szintén feladata a pénzügyi intézményi, befektetési, pénztári és biztosítási szolgáltatásokat nyújtó vállalatok nyilvántartása, mondta el az mfor.hu-nak Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A szervezet célja a pénzügyileg kockázatos elemek kiszűrése és a figyelemfelhívás. Ha bármilyen jogszabályba ütköző tevékenységet észlel, a szakági és tőkepiaci törvényeknek megfelelően, egyszerű államigazgatási eljárás keretében végzi el a vizsgálatokat. Ha szükséges, akár a Könyvelői Kamarához is fordulhat. Az egyes vállalatok által nyújtott szolgáltatások összeférhetetlenségét elviekben a kamarai etika, illetve az önkormányzati jogszabályok is kimondják. Ilyen esetekben a nemzetközi könyvvizsgálási standard is iránymutató, tette hozzá Binder István.

Bár a standard elviekben nem teszi lehetővé az összeférhetetlenséget, azonban a gyakorlat sokszor nem ezt tükrözi.

Tunyogi Henrik

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.