<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

"Nem gondolom, hogy az Európai Unió részéről jogi értelemben kritika érheti majd a magyar válságadókat, ugyanis az uniós szabályok szerint ezek nem minősülnek forgalmi adóknak, holott közgazdaságilag annak tekinthetők" - mondta egy szerdai sajtóbeszélgetésen László Csaba, a KPMG adópartnere. A volt pénzügyminiszter szerint ha sikerül bevezetni 2013-tól a 10 százalékos társasági adót mindenkire, akkor az komoly versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára. Mfor.hu-tudósítás.

Egyelőre nehéz levonni a kormány meghozott adóintézkedéseinek mérlegét, a pontos hatás viszont az érintett ágazatokban majd azon fog múlni, hogy a válságadóval érintett cégek hogyan reagálnak. A 2013-tól tervezett 10 százalékos társasági adó mindenképp pozitív lehet a befektetések szempontjából, azonban legalább fél évnek el kell telnie, mire ezek az áldásos hatások látszanak majd.

Globális trend itthon is

A KPMG legfrissebb felmérése szerint a vizsgált országokban a tavalyi 24,03 százalékról 23,45 százalékra csökkent a társasági adó átlagos mértéke. Ebből is az látszik, hogy a társasági adó csökentése globális trend, ettől csak Mexikó tért el az elmúlt időszakban az adóemeléssel - hangzott el a cég szerdai sajtóbeszélgetésén.

"Az is látszik világviszonylatban, hogy nem lehet csak a meghirdetett társasági adókulcsot figyelembe venni, rengeteg olyan egyéb adó van, mely befolyásolja a cégek összes terhelését" - mondta László Csaba. Ilyen volt például hazánkban az elmúlt években alkalmazott 4 százalékos különadó.

A szakember szerint az látszik, hogy egyrészt nőtt a kormányok és az adóhivatalok szigora az ellenőrzésben, másrészt a válság és a társasági adó csökkentése miatt kieső bevételeket az indirekt adókkal, átmeneti terheléssel igyekeznek kompenzálni. "A társasági adón túl a bányajáradékok, zöld adók és az ingatlanadók kerülhetnek előtérbe a következő években" - emelte ki az adószakértő.

"Ez a globális trend hazánkban is megfigyelhető: a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentése mellett a kormány bevezette a válságadókat átmenetileg" - hangsúlyozta László Csaba. Szerinte a 2013-tól tervezett 10 százalékos társasági adó az egyik legalacsonyabb lenne Európában, miközben a forgalmi adó nálunk a legmagasabb.

Kicsi az esély arra, hogy elkaszálják a válságadókat

A KPMG szakembere szerint a hazánkban bevezetett válságadók közgazdasági értelemben forgalmi adóknak tekinthetők, az uniós szabályozás szerint azonban nem esnek abba a kategóriába. Éppen ezért kicsi az esély arra, hogy Brüsszelben aggályok merüljenek fel a különadókkal kapcsolatban. "Nyilvánvalóan az érintett iparágaknak nem esik jól az újabb adó, azonban nem hiszem, hogy jogi értelemben bárkinek is lenne esélye küzdeni ellene" - mondta László Csaba.

"Összességében nehéz megítélni a kormány által meghozott adóintézkedések hatását. A mérleget az érintett ágazatokban majd csak akkor tudjuk levonni, ha kiderül, hogy a válságadók által sújtott cégek hogyan reagálnak az átmeneti terhelésre" - véli a KPMG adópartnere.

A világon is megfigyelhető tendencia, hogy a nehezen mozgatható iparágakat sújtják különadóval. Az adószakértő szerint itthon sem kell azoknak a cégeknek újab válságadóktól tartaniuk, melyek gyorsan tudják változtatni a helyüket földrajzilag.

Kérdés, szétaprózzák-e a profitot

A kormány tervei szerint 2013-ig 500 millió forint bevételig csökken 10 százalékra a társasági adó, majd azt követően minden cégnek egységesen az alapján a kulcs alapján kell adóznia. László Csaba szerint a következő évek kérdése az lesz, hogy a cégek tulajdonosai elkezdik-e szétaprózni a profitot. Ennek elvileg a magyar cégstruktúra is kedvezne, hiszen ma jellemzően több vállalat van egy befektető kezében.

A szakember szerint az alacsonyabb társasági adó főleg a stabilan magas jövedelmezőségű iparágakban lehet szempont, azonban azt illúzió lenne várni, hogy néhány hónap alatt tömegesen indulnak meg a befektetések hazánk felé. Az ilyen hatások csak fél-egy-másfél éves időtávon lehetnek majd kézzelfoghatóak, de ehhez az európai növekedési kilátásoknak is tovább kell javulniuk.

Beke Károly

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.