TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A zuhanó kőolajár miatt az orosz jegybank leértékelte a rubelt. Az orosz központi bank az elmúlt időszakban komoly összegeket fordított a helyi fizetőeszköz árfolyamának tartására.

Az orosz központi bank pénteken ismét leértékelte a rubelt, egy nappal azután, hogy csütörtökön Oroszország fő exportcikkének, a kőolajnak a hordónkénti ára 30 dollár közelébe került. Ilyen alacsonyan 2004-ben állt a kőolaj ára. A rubelt nyolcadszor értékelték le decemberben.

Az orosz központi bank több mint 100 milliárd dollárt költött az elmúlt négy és fél hónapban a rubel erősítésére. A kereskedők szerint a jegybank csak ezen a héten 10 milliárd dollárt fordított a rubel védelmére. Oroszország devizatartaléka a negyedik legnagyobb a világon, mintegy 451 milliárd dollárt tesz ki.

Az orosz hatóságok kezdetben cáfolták, hogy engednék a rubel jelentősebb leértékelődését. Az elmúlt hetekben azonban már nem álltak ki ilyen vehemensen a rubel mellett és azt mondták, hogy amíg jelentősen csökkennek a globális nyersanyagárak, a rubel sem lehet túl erős. A jövő évi költségvetés elkészítésekor hordónkénti 70 dolláros átlagos olajárat vettek alapul. Hírek szerint ezt most 50 dollárra kívánják változtatni.

Pénteken késő délután a rubel 34,31-re romlott a jegybank által referenciaként használt euró-dollár kosárhoz képest a két nappal korábbi 33,79 rubelről. A devizakosárhoz viszonyítva a rubel mintegy 13 százalékkal gyengült azóta, hogy a központi bank szeptemberben először értékelte le a rubelt. Pénteken a dollár négy év után először erősödött 29 rubel fölé. Az euró 41 rubelt ért. Ilyen alacsony még soha nem volt a rubel az euróhoz viszonyítva.

A gazdasági minisztérium még a közelmúltban is azzal számolt, hogy jövőre 31-32 rubel ér majd 1 dollárt. Az orosz jegybank illetékesei azonban már úgy vélik, hogy felül kell vizsgálni ezt a várakozást. Egyes kereskedők szerint a jegybank az év vége előtt ismét leértékeli majd a rubelt.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.