TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Rosszul állnak a bankok világszerte a tőkemegfelelési szabályokat rögzítő Bázel II alkalmazására való felkészülésben, mintegy felük, köztük a magyarországi bankok többsége, még csak a helyzetértékelés elején tart - derül ki a KPMG felméréséből.

Mi a Basel II?

A bázeli folyamat célja, hogy egységes tőkemegfelelési szabályokat dolgozzon ki a pénzintézetek kockázatainak fedezésére. Az első lépést az 1988-as Bázeli Egyezmény jelentette, majd egy évvel később a csatlakozó direktívákat rögzítették. Az első szabályok a nemzetközi pénzpiacokon működő bankok kockázataira képzett szavatoló tőke számításának módját tartalmazták. Az évek során azonban mind a bankokra értelmezett kockázatok köre, mind az érintett pénzintézetek köre jelentősen bővült, ezért új szabályozás kidolgozása vált szükségessé. A Basel II (vagy más néven az Új Egyezmény) a 2007-ig bevezetendő eljárásokat és adatszolgáltatási szabályokat rögzíti.

A Basel II (más néven Új egyezmény) új, hárompilléres koncepcióra épül:

  • Az I. pillér minimumot állapít meg a szavatolótőke-követelményre vonatkozóan - a bankoknak rendelkezniük kell ezzel a tőkeösszeggel a különböző típusú kockázatok fedezetére. A Basel II nagymértékben javítja a hitelkockázat tőkekövetelményének számítását, továbbá előírja, hogy a bankok megfelelő tőkével rendelkezzenek a működési kockázatok - vagyis a nem kielégítő vagy rossz belső folyamatokból, emberi tényezőkből és rendszerekből vagy külső eseményekből származó kockázatok - fedezetéhez.

  • A II. pillér felügyeleti előírásokat határoz meg, konkrét felülvizsgálati feladatokat ad az igazgatóságnak és a felső szintű vezetésnek, így megerősíti a belső ellenőrzés és más vállalatirányítási gyakorlatok alapelveit, ahogyan azt világszerte a helyi szabályozások megkövetelik - például a Sarbanes-Oxley az Egyesült Államokban, az FSA szabályzat és útmutató az Egyesült Királyságban, a Kon TraG Németországban és a CoCo Kanadában.

  • A III. pillér jóval nagyobb mértékű közzétételt ír elő a bankok számára a piaci fegyelem hatékonyabbá tétele érdekében. A vezetőség számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy egyensúlyt teremtsenek a Basel II által előírt nagyobb átláthatóság és az IFRS követelményei között, az erőfeszítések duplikációjának elkerülése és a beszámolókészítés következetességének biztosítása érdekében.Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.