2007. július 23. 04:31

Az elmúlt időszak "vegyes" makroadatai miatt a londoni elemzői közösség zömmel csak augusztusra várja a múlt hónapban megkezdett magyarországi pénzügypolitikai enyhítés folytatását, de egyes vélemények szerint a gyengülő belső fogyasztás és az erős forint miatt nem lehet kizárni, hogy már hétfőn újabb kamatcsökkentés lesz.

Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch befektetési csoport londoni feltörekvő piaci makrostratégája szerint jóllehet az MNB "már enyhítési üzemmódban van", júliusban jó eséllyel nem nyúl 7,75 százalékos alapkamatához. Bodys szerint ezt az előrejelzést a júniusi enyhítési kezdet óta közzétett, az egy hónapon belüli újabb kamatcsökkentést nem egyértelműen támogató adatsor magyarázza: a májusi éves bruttó bérnövekedés - 7,4 százalék - a várakozási sáv alján, ugyanakkor a júniusi éves fogyasztói infláció - 8,6 százalék - a sáv tetején volt.

A Merrill Lynch augusztusra várja

A Merrill Lynch londoni elemzője szerint "kézenfekvőbb" lenne, ha az MNB augusztusban - amikor egyébként is új inflációs jelentés jön ki - hajtana végre újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentést.

A ház által várt menetrend alapján az MNB az idén augusztusban, októberben és decemberben csökkenti negyed százalékpontos lépésekkel alapkamatát, vagyis az év végére 7 százalék lenne a jegybanki kamat. A Merrill Lynch előrejelzése szerint ez 2008 végéig 6,25 százalékra csökken tovább.

GS: most nem csökken az alapkamat

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének előrejelzése szerint a júniusi monetáris tanácsi ülés óta közzétett új inflációs adatok "nem voltak nagyon bíztatók": a teljes kosárra számolt infláció még gyorsult is valamelyest, a hatósági árszabályozási körön kívül eső szolgáltatási szektor inflációja pedig stagnált.

A GS szerint a béradatokra az MNB most valószínűleg kevesebb figyelmet fordít, mindazonáltal a bérkiáramlás a prémiumok nélkül számolt magánszektorbeli bruttóbér-kategóriában szintén gyorsult (májusban).

Jóllehet ez alapvetően nem akasztja meg folyamatában a monetáris enyhítést, arra azonban jó ok, hogy az MNB ezúttal szünetet tartson, áll a Goldman Sachs londoni előrejelzésben, amely szerint a jelenlegi bizonytalan környezetben a jegybanknak valószínűleg nem áll szándékában havi negyed százalékpontos ütemben csökkenteni kamatát.

Az elemzés szerint a kamatcsökkentés mellett szólna ugyanakkor az, hogy a forint továbbra is viszonylag erős, és az MNB-t aggaszthatja az a lehetőség, hogy az árfolyam megközelíti az erős sávszélt.

A Goldman Sachs összességében azonban nem számol kamatcsökkentéssel hétfőn; várakozása szerint a jegybanki alapkamat 7 százalékra csökken az év végéig, és 6,5 százalékra 2008 első negyedének végéig.

Csökkentéssel is számolnak

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője ugyanakkor már hétfőre várja az újabb negyed százalékpontos csökkentést, azzal érvvel, hogy újabb adatok mutatják a belső fogyasztás gyengülését, és az infláció belül van a várakozásokon.

Tenconi a júniusi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyvéből azt a következtetést vonta le, hogy a testület tagjainak többsége szerint enyhült az inflációs kockázat. A bérnövekedés magas ugyan, de az MNB úgy tartja, hogy a nominálbér-emelkedésből legalább 3 százalékpontnyi a feketegazdaság visszaszorítására tett kormányzati erőfeszítések statisztikai hatásaiból ered.

Az inflációs és a munkapiaci bizonytalanságok az óvatos jegybanki alapállást mellett szólnak, ugyanakkor mivel a júniusi negyed százalékpontos csökkentésnek is erőteljes volt a támogatottsága, és azóta távozott a tanácsból Adamecz Péter és Auth Henrik - őket a londoni elemzői közösségben egyöntetűen a "héják" között tartották számon -, a londoni Dresdner-részleg előrejelzése szerint "erős az esélye" egy újabb negyed százalékpontos csökkentésnek ebben a hónapban.

A JP Morgan változatlan kamatra számít

A JP Morgan befektetési csoport hétvégi londoni elemzése szerint a ház "az elemzők zömével együtt" változatlan kamatra számít hétfőn, és arra, hogy az MNB legközelebb augusztusban csökkenti alapkamatát. A cég szerint azonban "nagyon szorosak az esélyek", és "az sem lenne meglepő", ha a jegybank hétfőn mégis végrehajtana egy kamatcsökkentést, már csak azért sem, mert a piac is ezt árazza.

A ház szerint ha a magyar jegybank figyelme most a forint erejére és az erőteljes piaci hangulatra összpontosul, az igazolhatja a hétfői kamatcsökkentést, tekintve a viszonylag enyhe középtávú inflációs kilátást. Az előrejelzés szerint azonban a JP Morgan alapeseti forgatókönyvében továbbra is augusztusi folytatás és 7 százalékos idei év végi jegybanki kamatszint szerepel.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.