4p

Magyarország Európa élvonalában jár költségvetési teljesítmény szempontjából, és ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi napok kormányzati nyilatkozatai után megrendült piacok az elmúlt héten már "gyógyulófélben" voltak - áll a BNP Paribas legfrissebb helyzetértékelésében.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének heti európai feltörekvő piaci áttekintése külön fejezetben tér vissza a magyarországi nyilatkozatok okozta piaci megingásra és a kormány által ezután bejelentett gazdasági akciótervre. Ez utóbbival kapcsolatban a cég szakértői megállapítják, hogy a kormány kommunikációja most már "sokkal konstruktívabb".

A magyar gazdaság állapotát Görögországéhoz hasonlító korábbi kijelentések kapcsán a ház annak a véleményének ad hangot, hogy - az előző heti "PR-felfordulás" legfeltűnőbb elemeként - a nyilatkozatok "nélkülözték az érdemi tartalmat". Magyarország alapmutatói nemcsak a Fidesz-politikusok által felvázoltnál sokkal jobbak, de térségi, sőt EU-szintű összevetésben is általánosságban egészségesek - áll az elemzésben.

A hazai össztermék (GDP) 80 százaléka körül járó közadósság-ráta és a magas küladósság is "nyilván aggasztó", ám az elsődleges államháztartási egyenleg többletet mutat, a strukturális mérlegben nincs deficit, a folyómérleg kimozdult a negatív tartományból, és megindult a gazdasági növekedés is.

Mindezek alapján "nem tűnik helyénvalónak komor forgatókönyvek felvázolása" - áll a BNP Paribas elemzésében. A ház szakértői szerint költségvetési szempontból Magyarország a három legjobban teljesítő EU-tagállam egyike.

A cég elemzése grafikus kimutatásban is összeveti Magyarország, Lengyelország, Csehország és Görögország ciklikus kiigazítással számolt államháztartási teljesítményét, és az így kalkulált egyenleg csak Magyarország esetében mutat többletet. A grafikonhoz fűzött szöveges kommentár szerint Magyarország a közép-kelet-európai térség "költségvetési bajnoka", és helyzete semmiképpen sem hasonlítható Görögországéhoz.

A BNP Paribas elemzése szerint a Fidesz-politikusok korábbi nyilatkozatai "valószínűleg nem lepik meg túlságosan azokat, akik ismerik a magyarországi politikát jellemző ádáz belharcokat". A kijelentéseket emellett a jelek szerint hazai közönségnek szánták, és nem a befektetőknek.

A nyilatkozatok időzítése azonban "rendkívül szerencsétlen" volt, tekintettel a globális piacok akkor már egyébként is erősödő hánykolódására és az európai befektetési eszközöket terhelő általános eladási nyomásra - áll a bankcsoport elemzésében.

Hasonló véleményeket fogalmaztak meg az ügyről kiadott korábbi, terjedelmes elemzéseikben más nagy londoni befektetési házak is.

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli elemzői szerint arra a kérdésre, hogy a Fidesz először miért riasztotta meg a piacokat, és utána miért fújt gyorsan visszavonulót, az egyik lehetséges válasz az, hogy "hatalmas PR-katasztrófa" történt, "ügyetlen kísérlet" az előző kormány lejáratására, és ennek "ronda mellékhatása magával ragadta a forinteszközöket és a piacokat".

A UBS bankcsoport múlt heti londoni elemzése szerint a piac a történtek után magasabb kockázati prémiumokat fog követelni a magyarországi befektetésekre, és "nagyon érzékeny marad bármilyen további kommunikációs hibára". A ház szerint ugyanis Magyarország problémái - jóllehet nem újak - a politikusi nyilatkozatok nyomán ismét a piac figyelmének középpontjába kerültek.

A BNP Paribas új elemzésében is az áll, hogy a "Magyarország a következő Görögország" hangzatú felvetésre a befektetők "sajnos hosszú ideig emlékezni fognak", és ez nem tesz feltétlenül jót a magyar kötvényeknek és a forintnak.

Minden 100 bázispontnyi kötvényhozam-emelkedés a GDP-érték 0,8 százalékával emeli a költségvetés kamatterheit, a forint minden 5 százaléknyi leértékelődése pedig összességében a hazai össztermék 0,4 százalékába kerül a gazdaságnak. Ezekkel a számokkal a politikusoknak tisztában kell lenniük - áll az elemzésben.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!