4p

Erre a hónapra is változatlan magyar jegybanki kamatot jósolnak londoni elemzők az MNB monetáris tanácsának november végi kamatdöntő ülése előtt adott első előrejelzéseikben, a további kilátásokról azonban már eltérnek a vélemények: vannak olyan citybeli elemzők, akik már decemberre sem zárják ki a szigorítást, mások ezt csak a jövő év közepétől valószínűsítik.

Ez utóbbiak közé tartoznak a JP Morgan szakértői. Az ő hétvégi prognózisuk szerint az MNB a november 29-ei monetáris tanácsi ülésen még a jelenlegi 5,25 százalékon tartja az alapkamatot. A JP Morgan szerint a felülvizsgált jegybanki előrejelzés valószínűleg azt jelzi majd, hogy a fogyasztói szintű éves árinfláció 2011-ben és 2012-ben is a 3 százalékos célszint felett marad. Mindazonáltal a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elegendően széles, az alapszintű inflációs nyomás pedig elegendően csekély ahhoz, hogy a Monetáris Tanács egyelőre ne reagáljon kamatemeléssel a teljes kosárra számolt infláció "túlszaladására". A cég számításai szerint a magyar gazdaság a recesszió teljes időszaka alatt elszenvedett kibocsátási visszaesésnek reálértéken még csak a negyedét dolgozta le.

A JP Morgan szerint ugyanakkor jövőre az MNB alapállása "egyre héjábbá válik", és a magyar jegybank 2011 közepe táján kamatemelésbe kezd. A ház távlati előrejelzése szerint az MNB alapkamata jövő szeptemberre 5,50, jövő év decemberére 5,75 százalék lesz.

A BNP Paribas hétvégi előrejelzése szerint "csökkent a valószínűsége" a novemberi MNB-kamatemelésnek, miután a Standard & Poor's hitelminősítő a minap megerősítette a befektetési ajánlású magyar szuverén adósosztályzatokat. A BNP Paribas szerint azonban "jó esélye" van annak, hogy december és február között a magyar jegybank "egy vagy több" kamatemelést végrehajt.

A TD Securities szerint jóllehet a magyarországi kamatemelés "távolabbi kilátás", mint például a lengyelországi, mindazonáltal Simor András MNB-elnök legutóbbi nyilatkozatai "átmenetileg ismét felszították a vitát a pénzügypolitikai szigorításról". A cég szerint Simor András inflációsnak tartja a jövő évi költségvetési tervet, emellett értésre adta, hogy az MNB minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog az infláció ellen, és azt is, hogy a következő jegybanki ülésen tényező lesz a 2011-es költségvetés.

"Ezeket a pontokat összekötve nagy a kísértés annak a következtetésnek a levonására", hogy az MNB a november 29-ei ülésen kamatot emel, ám a szigorítás valószínűleg most még nem kerül napirendre.

A Goldman Sachs elemzői sem várnak kamatemelést a november végi MNB-ülésen. Előrejelzésükben kiemelték ugyanakkor, hogy a Monetáris Tanács az értekezleten frissített adatokat kap a legújabb inflációs és növekedési prognózisokról, és ez "valamelyest bizonytalanná teszi" teszi a testület döntését.

Jóllehet az infláció visszagyorsult a nyári mélypontról, és októberben - éves összevetésben - 4,2 százalékig emelkedett, ez azonban jórészt az élelmiszer-ársokkra és bizonyos mértékű bázishatásokra vezethető vissza. Mivel az egyéb inflációs nyomások korlátozottak, az MNB várhatóan a kivárás álláspontjára helyezkedik, amíg ki nem derül, hogy az ársokk átmeneti jelenség-e, vagy elkezd átszűrődni maginflációs szintre is.

A GS ugyanakkor azzal számol, hogy a magyar jegybank stábja az új inflációs jelentésben felfelé fogja módosítani az inflációs előrejelzést, tükrözendő a nemrégiben bevezetett válságadók hatását. A GS mindemellett kiemelte azt is, hogy a harmadik negyedévről kiadott első GDP-növekedési becslés "meglepően magas" volt. A cég továbbra is 2011 második felére várja az MNB első kamatemeléseit.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!