<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Szeptemberben a teljes kosárra vetített éves infláció 0,4 százalékponttal csökkent, a maginfláció 0,1 százalékponttal nőtt augusztushoz képest, az előbbit a világpiaci olajárak érdemi esése miatt az üzemanyagok árának 5,1 százalékos csökkenése, a maginfláció emelkedését pedig az iparcikkek drágulása okozta - állapította meg a csütörtökön megjelent szeptemberi inflációs adatokat elemezve a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tejtermékek árcsökkenése szeptemberben önmagában 0,3 százalékponttal mérsékelte az éves inflációs rátát, tette hozzá az elemzés emlékeztetve az uniós tejkvóta eltörlésének hatására.

Az inflációs alapfolyamatokat jelző mutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 1,1 százalékra emelkedett, a keresletérzékeny termékek inflációja az augusztusi 1,8-ról 1,9 százalékosra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek éves inflációja 2,2 százalékról 2,0-ra esett.


Az MNB elemzése szerint mind a tartós, mind a nem-tartós iparcikkek ára növekedett tavaly szeptemberhez képest, de az emelkedés dinamikája az alacsony importárak árleszorító hatása miatt változatlanul mérsékelt.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai mérséklődtek. Az árindexet az elmúlt hónapokban érdemben befolyásolta a tej és a tejtermékek árcsökkenése az uniós tejkvóta eltörlése miatt. A tejtermékek árcsökkenése szeptemberben önmagában 0,3 százalékponttal mérsékelte az éves inflációs rátát. (A KSH adatai szerint a tej ára 12,4 százalékkal esett tavaly szeptember óta és egyedül szeptemberben 1,7 százalékkal augusztushoz hasonlítva.)

A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje 0,8 százalékkal növekedett augusztushoz viszonyítva, amit elsősorban a friss zöldségek áremelkedése magyarázott. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek. Az MNB korábban azt is bejelentette, hogy a 10 órakor megjelenő, kibővült inflációs elemzéshez kapcsolódva 10 és 12 óra között élőben, egy online kommunikációs chatfelületen keresztül lehet kérdéseket feltenni az MNB inflációs elemzéseket vezető szakértőjének.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.