4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarok többségének a valóságtól elrugaszkodott álmai vannak majdani nyugdíjával kapcsolatban: minden harmadik ember a jelenlegi jövedelmét szeretné megkapni öregkorában ellátásként, további 11 százalék pedig ennél is magasabb nyugdíjat vár el. Ugyanakkor kevesen tesznek ezért bármit is, egy friss felmérés szerint az emberek 58 százalékának semmilyen nyugdíj-előtakarékossága nincs. Mfor.hu-tudósítás.

Merünk nagyot álmodni

A magyarok 58 százalékának egyáltalán nincs nyugdíj-előtakarékossága, mindössze az emberek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már tett valamit öregkori jóléte érdekében - derül ki egy friss felmérésből, melyet a GfK Hungária készített a Raiffeisen Capital Management megbízásából.

"Azt tapasztaltuk, hogy a magasabb társadalmi rang, a magasabb jövedelem összefüggött a nyugdíjcélú megtakarítások kérdésével. Emellett az életkor előrehaladtával egyre nő a terület fontossága, leginkább az 50 év felettiek tartják fontosnak az előtakarékosságot, de ez már csak tűzoltás, sokkal előbb kellene elkezdeni foglalkozni a kérdéssel" - emelte ki a felmérés bemutatásakor Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A leendő nyugdíjjal kapcsolatban kifejezetten irreálisak a magyarok elvárásai: a megkérdezettek 29 százaléka jelenlegi havi jövedelmét szeretné megkapni öregkorában, 11 százalék pedig ennél is többet vár el. Ugyanakkor azzal tisztában vannak, hogy nem ez a realitás, a felmérésben részt vevők 90 százaléka úgy véli, hogy nem lesz annyi nyugdíja, amennyit szeretne - vázolta fel Bacher.

Eddig kevesen tettek érte

"A felmérésben az emberek 35 százaléka válaszolta azt, hogy már most is tesz valamit a magasabb nyugdíja érdekében. Ezen belül legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztárakat, a biztosításokat és a bankbetéteket említették" - mondta a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. Hozzátette: az eredmények azt mutatják, hogy azok tesznek a nyugdíjukért, akiknek egyébként is magasabb a jövedelmük, a diplomások és a vállalkozók körében sokkal magasabb az arány.

A GfK tapasztalatai szerint a magyar emberek 60 százaléka forintalapú befektetésben gondolkodik, jobban bíznak a magyar befektetésekben. Ugyanakkor extrém elvárásaink vannak ezekkel kapcsolatban, hiszen a többség extrém biztonságot vár el extrém magas hozam mellett, de a kettő kombinációja nagyon ritka a valós életben.

"A megkérdezettek 61 százaléka százszázalékos tőkegaranciát vár el a nyugdíjcélú befektetésektől, az emberek még minimális rizikót sem hajlandók vállalni, hiszen ha egy befektetés csak 80-89 százalékos tőkegaranciát kínál, azt már a megkérdezettek 18 százaléka elutasítja" - vázolta fel Bacher János. Mindezek mellett a megkérdezettek 27 százaléka legalább 10 százalékos éves garantált hozamot vár el, egy 6 százalékos garantált hozamra az emberek 29 százaléka már élből nemet mond. Mindezek mellett a felmérésben részt vevők számára fontos a rugalmasság a nyugdíj-megtakarítások terén, vagyis az, hogy bármikor komolyabb veszteség nélkül felfüggeszthessék a befizetéseket, illetve sokan az adókedvezmény szükségességét emelték ki.

Évi 90 ezres megtakarítás az átlag

"Aki rendszeres nyugdíj-megtakarításba kezdett, az átlagosan évi 90 ezer forintot tett félre, míg az egyszeri, egyösszegű befektetések esetében 300 ezer forint volt az átlag" - sorolta az eredményeket Bacher.

A GfK szakemberei arra is választ kerestek, hogy az emberek mennyire tekintik megfelelőnek a befektetési alapokat a nyugdíjcélú megtakarítások szempontjából. A válaszadók mindössze egy százaléka rendelkezik befektetési jegyekkel kimondottan az öregkori boldogulás céljából, az előnyök között az emberek leginkább a biztonságot, az örökölhetőséget és az átláthatóságot emelték ki, ugyanakkor a többség kicsit tart ezektől a termékektől, mert nem látják át a hátterét.

A felmérés eredményei szerint az emberek leginkább a független pénzügyi tanácsadóktól kérnek segítséget, általánosságban a pénzügyekkel kapcsolatban a többség az internetről tájékozódik. 

Beke Károly
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!