2p

Míg az év korábbi szakaszában folyamatosan az éllovas szerepét tudta betölteni hazánk vagy a negyedéves vagy az éves bázisú GDP-adattal, most a legelőkelőbb helyezésünk is a képzeletbeli dobogó harmadik foka lett.

A magyar gazdaság harmadik negyedéves 3,2 százalékos növekedése hazai viszonylatban továbbra is lendületesnek tűnik annak ellenére, hogy ez a korábbi negyedévekhez képest lassabb fokozatnak számít, az uniós rangsorban nem sikerült ezúttal a legjobbnak lenni. Az Eurostat adatai szerint előző év azonos időszakához képest ugyanis a lengyel és a román gazdaság is a magyarnál jobban tudott növekedni: előbbiek 3,4, keleti szomszédunk pedig 3,3 százalékkal. Ráadásul a mögöttünk álló briteknek sem lehet okuk a panaszra, hiszen 3 százalékos pluszt tudott kitermelni a gazdaságuk.

Idén eddig egyébként sikerült sokkal előkelőbb helyen végeznünk és legfeljebb a lengyel gazdaság tudott megelőzni minket, a mögöttünk álló gazdaságok teljesítményéhez mérve a hazai gazdasági növekedés üteme kimagasló volt. 

A rangsor másik végén továbbra is a bajlódó országok állnak: Ciprus 2, Olaszország pedig 0,4 százalékkal zsugorodott a vizsgált időszakban, sőt a finnek is 0,3 százalékos mínuszt "termeltek". Az EU átlagos éves bázisú növekedése egyébként 1,3 százalék volt, ami megegyezik a második negyedéves teljesítménnyel.

Negyedéves bázison beszürkültünk

Az olasz gazdasághoz visszatérve, érdemes kitérni arra, hogy technikai recesszióba süllyedt a harmadik negyedévben. Előző negyedévhez képest ugyanis 0,1 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény a korábbi 0,2 százalékos mínusz után. Hasonló negatív fejlemény egyetlen más gazdaságról sem mondható el.

Magyarország 0,5 százalékos plusza azonban sokkal inkább a középmezőnybe sorolja a gazdaságunkat, mint az élvonalba. A régiónkból ugyanis a románok, a lengyelek és a szlovákok is szebb eredményt tudnak felmutatni, de még Bulgária is megelőzőtt minket a görögökkel és spanyolokkal együtt. Így a negyedéves bázisú növekedési rangsorunkban Magyarország "csak" a 8. helyre tudott kerülni. Igaz ugyanakkor, hogy az előző negyedévhez mért 0,5 százalékos magyar plusz még így is jobb az EU-átlagánál, mely 0,3 százalék volt a harmadik negyedévben.

A rangsor legvégére itt is Ciprus került 0,4 százalékos mínusszal.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!