2015. október 16. 03:25

Miközben a nézőszámok fokozatosan csökkennek, a költségvetésből egyre több pénz megy a miniszterelnök kedvenc sportjára, a focira. Ez azt jelenti, hogy jövőre az ideinél 58 százalékkal többet, 3,38 millió forintot költenek el a nézőnként.

Miközben az idei évben sem sikerült túl nagy eredményeket elérni a nemzetközi porondon a magyar kluboknak, a válogatottunk pedig várhatóan nehéz ellenféllel pótselejtezni kényszerül az EB-re való kijutásért, az MTK nemrégiben újabb 1,5 milliárd forintot kapott az államtól az új stadionjára. Mindezek apropóján úgy gondoltuk, hogy megvizsgáljuk, fejenként mennyit is költ a kormány a költségvetésből arra, hogy egy néző 30 (illetve a mostani szezonban már 33) hétvégén keresztül a magyar NBI meccsein szórakozzon.

Hogyan számoltunk?

Először is érdemes tisztázni, hogyanis végeztük el a számításunkat, mivel a költségvetési év és a labdarúgás egyetlen szezonja időben nem fedi le egymást, szükség volt némi korrekcióra és "átütemezésre" a becslés során. Ez azt jelenti, hogy az átlagos nézőszámokat a költségvetési (tehát teljes) évre vetítettük. Vagyis 2015 vonatkozásában vettük az idei tavaszi és őszi fordulókból eltelt meccsek összes nézőszámát, és ezekből számoltunk egy átlagot. Ez 19 446 lett, vagyis egyetlen hétvégén ennyien látogattak ki a meccsekre idén átlagosan. 2016-ra a költségvetési keretet már ismerjük, a nézőszámokat viszont értelemszerűen még nem, úgy véltük, az idei évre számolt átlagot sikerül hozni egy év múlva is. 

szerk: a nézőszám idei évre számolt csökkenések hátterében állhat az a tény is, hogy az ősztől elkezdődött új szezonban már csak 12 csapatos az NBI, vagyis egy hétvégén kevesebb meccsre látogatnak ki a nézők. A létszámcsökkenés azonban már korábban elindult jelenség. 

A költségvetési forrásokat nézve is volt egy plusz tényező, amit mindenképpen szerettünk volna beépíteni, lévén "közpénznek" tekinthetők a TAO-pénzek is. Ebben az esetben sokkal egyszerűbb dolgunk volt, hiszen a rendelkezésre álló adatok egy teljes költségvetési évre és nem egy szezonra vonatkoznak.

Azt tudjuk a költségvetési zárszámadásokból, hogy látvány-csapatsport támogatás miatt mekkora összegről mondott le, vagy "tervez" lemondani a kormány. Viszont ezt az összeget nemcsak a labdarúgás kapja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal index.hu-nak adott korábbi tájékoztatása szerint a TAO pénzek harmada megy a labdarúgásra. Ezek után tehát a költségvetésben szereplő TAO harmadát a labdarúgással összefüggő tételkhez kellett hozzáadni.

Jövőre nagyon megnyílik a kassza

Így 2015-ben összesen 42,85 milliárd forint megy a labdarúgásra számításaink szerint, ami az átlagos 19 446 nézőszámra vetítve azt jelenti: fejenként 2,2 millió forintot költenek Orbánék idén egy-egy focidrukkerre.

Igaz, nagyon sokan a tévé előtt nézik, velük azonban sajnos nem tudunk számolni, de a labdarúgásnak, a sok új stadionnak, a sportágnak, a szövetségnek és a kluboknak is az lenne az érdeke, hogy minél többen látogassanak ki a meccsekre.

Az idei év azonban a költés szempontjából kicsit kakukktojás, hiszen tavaly és jövőre is egyaránt jóval több "közpénz" jut egyetlen nézőre. 2014-ben a költségvetésben - a stadionépítések magasabb száma miatt - 35,5 milliárd forint szerepelt csak a focival kapcsolatban, idén ez 26,4 milliárd, jövőre pedig 45,8 milliárd forint lesz. Emellett a TAO-összegek évről évre emelkednek, ráadásul jellemzően a tervezettnél is több pénzről mondanak le Orbánék a támogatási rendszer miatt.

2016-ra mindezek eredményeként összesen már a TAO-val együtt 65,7 milliárd forint mehet a labdarúgásra, ami a becsléseink szerint a változatlan nézőszám mellett

fejenként 3,38 millió forintos költést jelent. Ez 53,4 százalékkal több az idei összegnél, míg a 2013-ra becsült nézőnkénti 1,4 millió forintnál 139 százalékkal több.

Végeztünk még egy gondolatkísérletet annak nyomán, hogy többször is hallottunk olyan véleményeket, hogy "minek ennyi pénzt költeni a focira, az én adómból is, pedig nem is szeretem a focit". A költségvetési pénzeket éppen ezért leosztottuk a népességre, hogy megkapjuk, csecsemőtől az aggastyánig fejenként mennyit fizetünk egy évben a 19 446 magyar 30 (ill. 33) hétvégi szórakozására. Az összeg idén 4348 forint,

jövőre pedig már 6673 forintot fog minden magyar fizetni a focira. Vagyis mindenkinek 53 százalékkal fog nőni ez a képletes "hozzájárulási összeg".

A végén pedig szeretnénk szemlélteni azt, hogy mennyire rengeteg pénz is a jövő évre tervezett 65,7 milliárd forint, amit a focira szándékozik elkölteni a kormány.

  • Munkanélküli ellátásrokra jövőre 48,5 milliárd forint megy.
  • 69 milliárd forint a rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra.
  • 55,2 milliárd forint jut a gyógyászati segédeszköz támogatásra.
  • 56 milliárd forintot fizetünk be a költségvetésbe távközlési adó címén.

Röviden és tömören: focira több megy el egy évben, mint a munkanélküli ellátásokra vagy rendelői ellátásra vagy gyógyászatisegédeszközök támogatására.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.