3p

Bruttó 158 715 forintot kap a jelentkező az első évben, s ehhez nem is kell fegyvert fognia.

A honvédelmi kiadások egyre nagyobb részt tesznek ki az állami költségvetésben, de a NATO-kötelezettség teljesítésétől függetlenül is zajlik az állampolgárok bevonása a nemzetvédelmi programokba. A minap a kormány egyik illetékese beszélt a hazafias, honvédelmi gondolatok fontosságáról az oktatásban. 

Ehhez hasonlóan a civil társadalom aktivitásának növelését szolgálja a kormány szándékai szerint az önkéntes katonák toborzása. A honvédelmi miniszter, Simicskó István az év elején azt nyilatkozta a Figyelőnek, hogy mintegy 20 ezer önkéntes jelentkezésével számolnak.

Azóta keveset lehetett hallani a toborzás eredményéről, de mostani megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztériumban csak annyit közöltek, hogy "az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formával kapcsolatosan tavasszal elindult a tájékoztatás a megyékben, majd folytatódott - és jelenleg is tart - járási szinten."

Arra, hogy ez hány főt érint, nem terjed ki a tájékoztatás. Arra viszont igen, hogy milyen juttatásokkal jár az önkéntes szolgálat.

Mint írták, a szerződéskötést követően a honvédelmi illetményalap 75 százalékában megállapított szerződéskötési díjat kap a jelentkező. Ez jelenleg bruttó 31 215 forint. A teljesített szolgáltati évenként, utólag, egy alkalommal rendelkezésre állási díjat is fizetnek az önkéntes tartalékos állományba tartozó katonáknak. Ennek összege a hatályos minimálbérrel egyezik meg, ami jelenleg bruttó 127 000 forint.

Ez a pénz akkor is megilleti a tartalékost, ha nem hívták be szolgálatra. Tehát akkor is, ha nem kellett átlépnie a laktanya kapuját.

Más a helyzet, ha szolgálatot kell teljesíteni. Arra az időre a szerződésben foglalt beosztáshoz előírt rendfokozat szerinti illetmény jár. A pénzbeli juttatások mellett laktanyai elhelyezést, térítésmentes étkezést és hadiruházati ellátást kapnak. Vagyis mindazt, amit a régi, kötelező katonai szolgálat idején megillette a bevonulókat.

Az önkéntes tartalékosok ezeken túl szociális támogatásokban - például utazási költségtérítésben - is részesülnek.

A HM tájékoztatása szerint a tartalékos katonának a rendelkezésre állás időszakában nincs az általános katonai élettel kapcsolatos kötelezettsége. Behívásakor a Magyar Honvédség tényleges állományába kerül, szerződésében pontosan rögzítik a feladatait. Attól kezdve a katonának járó jogok, illetve kötelezettségek vonatkoznak rá. Például eleget kell tennie a parancsoknak, a meghatározott időben és helyen szolgálatra alkalmas állapotban kell megjelennie.

A minisztérium szerint a honvédelem egyik legfontosabb célja a hivatásos és szerződéses állomány feltöltöttségének a növelése. Erre szolgál egyebek mellett a 2019-ig tartó folyamatos illetményfejlesztés, a honvédelmi életpálya-modell.

A területi alapon szerveződő önkéntes tartalékosokról már volt szó. Rajtuk kívül a teljes civil szférát meg akarják szólítani. Ebben kiemelt szerepe van a Honvédelmi Sportszövetségnek, amely a szabadidősportokon keresztül próbálja bekapcsolni a társadalmat.

Fontos cél továbbá a fiatalok megnyerése, a tárca "változatos ösztönzőkkel" igyekszik érdekeltté tenni őket abban, hogy tevőlegesen is részt vegyenek Magyarország biztonságának megőrzésében - például önkéntes tartalékosként.

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!