2016. március 4. 13:34

A bankok március 21-től három hónapig regisztrálhatnak arra a programra, amelyben a jegybank által alapított MARK Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő Zrt. felvásárolja nem teljesítő követeléseiket és kereskedelmi ingatlan portfóliójukat - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A közlemény szerint Kandrács Csaba, a MARK Zrt. vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség és a MARK által a programról szervezett rendezvényen elmondta: a regisztrációt követően "12 hónap áll majd a felek rendelkezésére, hogy az értékelési folyamatot lezárják és a bankok a MARK által tett ajánlatot elfogadják". Hangsúlyozta, hogy a problémás projekthitelek jelenleg az új hitelezés elől foglalják le a bankok tőkéjét, likviditását és hitelezési kapacitását.

Az Európai Bizottság február közepén hagyta jóvá a MARK módszertanát a nem teljesítő követelések és kereskedelmi ingatlan portfóliók vásárlására. A társaság piaci alapon kezdheti meg a vásárlásokat, miután a célzott jegybanki program igazoltan nem tartalmaz tiltott állami támogatást - áll a közleményben.

A pénzügyi intézmények március 21-től június közepéig regisztrálhatnak a programba, a bizottsági határozat és a vásárlási program részleteit pénteken ismerhették meg a bankvezetők. A bankok részvétele a programban önkéntes.

Ez most a világ leggyorsabb kocsija

Kandrács Csaba  kijelentette: a Versenypolitikai Főigazgatóság a módszertan legapróbb részleteit is hosszasan és kritikusan vizsgálta, hiszen a kereskedelmi ingatlanpiacon - különösen a követelések - esetén alacsony a likviditás, kevés az olyan tranzakció, ami az árazás alapjául szolgálhatott. Ezért mások számára is precedens értékű a megoldás.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a közlemény szerint üdvözölte a MARK-projektet. Kiemelte, hogy ez európai szinten is új lehetőség, amely a részt vevő bankok számára rövid időn belül lehetővé teszi a vállalati portfólió megtisztítását, ez pedig feltétele annak, hogy a magyar hitelintézeti szektor aktívan tudja segíteni az európai átlagot meghaladó gazdasági  növekedést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 novemberében azért hozta létre a MARK-ot, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, a banki portfóliók tisztítása révén ösztönözze a hitelezési akaratot és képességet. Feladata annak megoldása, hogy a válság előtti nem felelős finanszírozási gyakorlat nyomán létrejött  és a pénzügyi stabilitást veszélyeztető nagy összegű nem teljesítő ingatlanhitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a banki portfóliókból, és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak. A MARK-nak ehhez tíz év áll rendelkezésére.

Az MNB makroprudenciális feladatát segítő eszközkezelő jelentős lökést adhat a banki mérlegek tisztulásának, segítheti a hitelezés beindulását és az ingatlanpiac  kilábalását a recesszióból - írja közleményében a szervezet. 

MTI