3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, a folyamatban lévő nagyberuházások ellenőrzése szerepel az Állami Számvevőszék következő féléves ellenőrzési tervében, amelyet a szervezet átadott az Országgyűlésnek.

Az MTI-nek pénteken eljuttatott tájékoztató szerint 2016 második fél évének egyik legfontosabb feladata a zárszámadás, vagyis a 2015-ös költségvetés végrehajtása első fél évben megkezdett ellenőrzésének befejezése. Szisztematikusan folytatódnak a második fél évben a köztestületek, valamint a köznevelési és szociális szolgáltatást nyújtó államháztartáson kívüli intézmények témacsoportos ellenőrzései, emellett új témaként jelenik meg az alapítványok, közalapítványok gazdálkodásának vizsgálata is.

Továbbra is hangsúlyt fektet a számvevőszék azon szervezetek, területek ellenőrzésére, amelyek az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás hiánya és az ország versenyképessége szempontjából meghatározóak. Amellett, hogy folytatja a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásának témacsoportos ellenőrzését, értékeli az uniós forrásból finanszírozott kutatási-fejlesztési és innovációs támogatások hasznosulását.

Az államháztartás bevételeiben meghatározó szerepet betöltő adóbevételek közül 2016-ban az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adót és a kutatás-fejlesztési adókedvezményeket ellenőrzi az ÁSZ, továbbá elindítja az adózással kapcsolatos folyamatok működését meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzését is.

Ők a legjobban kereső celebek

Az ÁSZ megjegyezte: kiemelten ellenőrzik a folyamatban lévő nagyberuházásokat az integritási elvek érvényesülése és a beruházások eredményes megvalósításának elősegítése érdekében.

Folytatódnak a költségvetési szervek, így különösen a kórházak, egészségügyi intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodásának, továbbá az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzései. Külön témaként jelenik meg a jelentős nemzetgazdasági értéket képviselő víziközmű-vagyonnal gazdálkodó regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzése.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján végzi 2016. második fél évében is a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának, valamint az időközi választásokra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését - tették hozzá.

A nemzetközi, más számvevőszékekkel való együttműködés keretében ellenőrzik az adatvédelem hazai keretrendszerét és egyes kiemelt adatnyilvántartásokat, valamint a diplomás pályakövetés jó gyakorlatait a bolgár és a román számvevőszékekkel. Nemzetközi keretek között tervezi továbbá az ÁSZ a levegő minőnőségével kapcsolatos és az e-kereskedelmet érintő ellenőrzés lefolytatását is.

A fenntartható fejlődés területén a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználása, a levegő minőségének megóvását célzó szabályozások, intézkedések eszközrendszere, a kéményseprő-ipari közszolgáltatások megfelelősége és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal kerül az ÁSZ fókuszába.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!