Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Persze az utóbbi napok eseményei után biztosat majd csak akkor mondhatunk, ha a kezünkben lesz az erről szóló rendelet. Mfor.hu-háttér.

Az mfor.hu igyekszik követni a vezető hazai politikusok megszólalásait árfolyamrögzítés-ügyben, de ez nem mindig egyszerű. A legnagyobb kérdés továbbra is az, mi lesz a hároméves átmeneti időszak után a törlesztőrészletekkel. Ezzel kapcsolatban három nap alatt az alábbi megnyilatkozások születtek:

Augusztus 17. szerda
Orbán Viktor: "Döntés született arról is, hogy akik igénybe veszik az árfolyamrögzítést, azok számára a gyűjtőszámla miatt nem növekedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben a törlesztőrészletük". Ezzel úgy látszott, hogy tisztázódik az addigi nyitott kérdés, hiszen arra lehetett következtetni, hogy az aktuális árfolyamon való törlesztés mellett nem lehet 15 százaléknál nagyobb a növekedés.

Augusztus 18. csütörtök
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár: "A rögzített törlesztőrészlethez képest nem lehet nagyobb 15 százaléknál az emelkedés". Ezzel lényegében megcáfolta a kormányfő előző napi nyilatkozatát.

Augusztus 19. péntek

kormany.hu: "A kormány augusztus 17-i ülésén döntött arról is, hogy az árfolyamrögzítés (maximum 36 hónapos időszakra szóló) lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztő összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát, emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik".

Induljunk ki abból, hogy a legutóbbi a legfrissebb. Persze biztosat majd csak akkor mondhatunk, ha megjelenik a kérdéses rendelet a Magyar Közlönyben. Az értelmezésbeli különbség abból adódik, hogy ha kategorikusan nem lehet 15 százaléknál nagyobb a törlesztőrészlet emelkedése, akkor ha például 220 forint marad egy svájci frank, akkor az árfolyamgátat igénybe vevők a hároméves idő után sem törlesztenének tényleges árfolyamon, hiszen a 180 és a 220 forint közt több mint 20 százalékos különbség van. Éppen ezért fontos a kormány azon kijelentése, hogy "A devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik".

A mostani modellből és korábbi számításainkból igyekszünk levonni a következtetéseket: ha például valaki 2006-ban 173 forintos árfolyamon vett fel 10 millió forintot 20 évre, az most 448 frankot, nagyjából 107 500 forintot törleszt havonta (240-es árfolyammal számolva). A 180 forintos rögzített árfolyamnál ő 80 640 forintot fog törleszteni, miközben a gyűjtőszámláján három év alatt nagyjából 900 ezer forint gyűlik össze. A 15 százalékos korlát lényege, hogy ezt a 900 ezer forintot legfeljebb havi 12 ezres törlesztőrészletek mellett kell majd visszafizetnie (a 80 ezer 15 százaléka), így máris legalább 92 ezer forint lesz a törlesztőrészlete három év után. Viszont ha például 2015-ben például 220 forint lesz egy frank, akkor 98 ezer forint lesz az eredeti hitel részlete, amire még rájön a gyűjtőszámla előbb említett legfeljebb 12 ezres havi törlesztőrészlete, azaz máris 110 ezer forintnál fog tartani, ami 37,5 százalékkal lenne magasabb a csökkentett törlesztőrészletnél. Innen nézve tehát a 15 százalékos felső korlát akár porhintésnek is mondható.

Ugyanez a számítás egy 2007-ben 156 forintos franknál felvett 8 millió forintos, 15 éves futamidejű hitel esetében az alábbiak szerint alakul: jelenleg nagyjából havi 461 frankot, 110 ezer forintot fizet az ügyfél. Ez 180 forintos árfolyam mellett 83 ezer forintra csökken majd, viszont a hároméves időszak végén lesz további több mint 900 ezer forintos hitele. Ha szintén azt feltételezzük, hogy 2015-ban 220 forint lesz egy frank, akkor az eredeti hitel törlesztőrészlete kicsivel több mint 101 ezer forint lesz, míg a gyűjtőszámlahitelt maximum 12 450 forintos havi részletekkel fizeti majd. Vagyis az összes havi részlet 113 ezer forint fölé emelkedik, ami szintén több mint 35 százalékos emelkedés lenne a csökkentett 83 ezerhez képest.

A fentiek alapján az árfolyamrögzítést kérő devizahiteleseknek tényleg nem marad más, csak a csodára várni, hogy talán három év alatt alábbhagy a frankőrület a nemzetközi piacokon és kicsit konszolidálódik az árfolyam.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.