Egy döntés, aminek egyszerre örül a sörmarta gyomrú magyar és a Németországba migrált török: az Európai Parlament leszavazta saját Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága javaslatát, miszerint meg kéne tiltani, hogy foszfátot adjanak a dönerhez. Azaz: megmenekült a kebab, a gyros meg minden egyéb, pálcára húzott, függőlegesen pirított hússal készült kaja, a kebabot, gyrost meg minden egyéb, pálcára húzott, függőlegesen pirított hússal készült kaját előállító árus állásával együtt.
Foszfátos lett, maradhat
A szavazáson legalább 376 voksra volt szükség ahhoz, hogy átmenjen a dönergyilkos javaslat, de csak 373-an álltak ki az ügy mellett, 272 tiltakozóval és 30 nemszavazóval szemben.
A döntést remegve várták az EU kebabsütői. Érvelésük szerint a foszfát hozzáadása nélkül lehetetlen szaftossá, puhává és ízessé tenni az amúgy fagyasztva tárolt húsokat. Az anyag szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat - szólt az EP bizottságának ellenérve.
A foszfát megtartása mellett szólt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint az anyagból naponta 4200 mg bevitele a szervezetbe még veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.
(Guardian)