2p

Ha tényleg meglépik, akkor nemcsak a bulizók búcsúzhatnak el az éjszakai alkoholfojtótól, de egy csomó döneres is a munkahelyétől.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, és amennyiben az EP rábólint a javaslatra, az a mai dönergyártás végét jelentheti, írja a Portfolio.hu.

A dönerhúsban a hozzáadott foszfát segíti a víz megkötését, összetartja a húst, hogy az stabilan álljon a nyárson, és késlelteti a kiszáradást és a szétesést. Viszont az anyag szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat - indokolta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága, hogy miért akarják most betiltani a foszfátot.

2014-ben az Európai Parlament azonban már engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner kizárása diszkriminatív lépés lenne. Ráadásul az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.

A Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül. Összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!