2016. február 20. 17:22

Jól mutatja, hogy az utóbbi időben felére csökkentették a terrorszervezet kötelékében szolgálók fizetését, és megvonták tőlük az olyan extra juttatásokat, mint az ingyen energiaital és csokoládé.

A Washington vezette nemzetközi koalíció légitámadásainak és más intézkedéseknek köszönhetően tavaly ősz óta dollármilliókkal fogyatkoztak meg a dzsihadista szervezet bevételei, s a terrorcsoport lázasan keresi a pénzpótlás módját - írta elemzésében az amerikai hírügynökség.

Az Iszlám Állam szíriai fellegvárából, Rakkából származó, Abu Ahmedként bemutatkozó aktivista, aki jelenleg a törökországi Gaziantepben él, elmondta, hogy az utóbbi két hétben az egykor még saját pénzverdéjével hencegő Iszlám Állam már csak amerikai dollárt fogad el az adófizetőktől, és a közüzemi számlákat is csak ezzel a valutával lehet rendezni. "Mindent dollárban fizetnek" - mondta, és beszámolóját megerősítette egy másik egykori rakkai lakos is, aki Ahmedhez hasonlóan a városban maradt hozzátartozóitól értesül az otthoni fejleményekről.

A Middle East Forum (MEF) amerikai agytröszt egyik kutatója, az Iszlám Állam dokumentumait vizsgáló Ajmenn Dzsávád Al-Tamimi elmondta, hogy nemrég ráakadt egy olyan rendeletre, amelyben a dzsihadisták a fizetések csökkentését jelentik be a rakkaiaknak. A terrorszervezet a "rendkívüli körülmények" miatt döntött a bérek megfelezése mellett, s - mint a dokumentumból kiderül - a megszorítás mindenkit érint, függetlenül a beosztásától. Az intézkedés hátterében a dzsihadisták fő bevételi forrásának számító kőolaj világpiaci árának drámai esése, az olajipari infrastruktúra és a készpénzraktárak elleni légicsapások, továbbá az a fejlemény áll, hogy az iraki kormány leállította a szélsőségesek uralta területeken dolgozó közalkalmazottak fizetésének folyósítását. Iraki tisztségviselők szerint a Bagdadból utalt bérekre az Iszlám Állam 20-50 százalékos adót vetett ki, és ennek a bevételi forrásnak a megszűnésével havonta legalább 10 millió dollártól (közel 2,8 milliárd forinttól) esik el.

A nyugat-iraki Fallúdzsa egyik lakója szerint az egykor havi 400 dollárt (110 ezer forintot) kereső harcosok jelenleg egyáltalán nem kapnak fizetést, és mindössze két étkezésre korlátozták a napi élelemadagjukat. A helyieknek ugyanakkor lehetőségük van a város elhagyására, amennyiben kifizetnek ezer dollárt (278 ezer forintot) az IÁ-nak, ám alig akad olyan ember, aki ennyi pénzt elő tudna teremteni. Egy fallúdzsai család azt is elmondta, hogy a dzsihadista szervezet még a foglyait is igyekszik pénzre váltani, és személyenként - óvadék gyanánt - 500 dollárt (139 ezer forintot) kér a szabadlábra helyezésért.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett moszuli lakosok arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam az utóbbi időben megbírságolja azokat a polgárokat, akik nem tartják be a szigorú öltözködési előírásokat, holott korábban még korbácsütéssel szankcionálta ezt a vétséget. Az Irak második legnagyobb városában élők szerint ez a változtatás a dzsihadista szervezet anyagi problémáinak tudható be, a terrorcsoport ráadásul korábban már minden értékes vagyontárgyat, köztük autókat és más ingóságokat lefoglalt és újraértékesített Szíriában.

Amerikai tisztségviselők szerint a dzsihadisták mozgástere a nemzetközi koalíció légicsapásai óta korlátozottabb lett ugyan, de a terrorszervezet még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt. Szíriában ráadásul egyelőre nem sok sikert könyvelhetett az orosz légierő támogatását élvező damaszkuszi rezsim a szélsőségesekkel szembeni harcban, igaz, az északi Aleppó tartományban mostanában fokozódik a terrorszervezetre nehezedő nyomás.

A Soufan Group január végén megjelent elemzése szerint a terrorcsoport Líbiában kutat alternatív bevételi források után, az észak-afrikai országban ugyanis nem kell légicsapásokkal szembenéznie. A szervezet egyelőre továbbra is el tudja látni harcosait élelemmel, igaz, az ajándék Snickers szelet és energiaital már a múlté, továbbá a mézeshetekre szánt bónuszokat és a babák után járó pénzeket sem osztogatják már - mondta egy névtelenül nyilatkozó egykori rakkai lakos. "Nem hiszem, hogy ez végzetes lenne az IÁ számára" - mondta al-Tamimi, a dzsihadista szervezet pénzügyi gondjaira utalva. "Továbbra sem gondolom, hogy ez a szervezeten belüli belső lázadáshoz vezetne. Inkább fokozatos gyengülésre és hanyatlásra van kilátás" - vélekedett a kutató az Iszlám Állam sorsának alakulásával kapcsolatban.

MTI