<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió érdekelt az energetikai együttműködésben Oroszországgal, de át kell gondolnia hosszabb távú energiapolitikáját, ha Moszkva folytatja az alapvető jogok megsértését - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben a finn miniszterelnökkel tartott megbeszélése után.

Alexander Stubb finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy az energetikai együttműködés Oroszországgal "kölcsönös érdekeken" alapul, és nem cél a "függőségek teljes felszámolása". Ugyanakkor az EU a közép- és hosszú távú energetikai stratégiája átgondolására kényszerülhet, ha Oroszország nem hagy fel a jogsértéssel Ukrajnában.

A német kancellár szerint fenn kell tartani az Oroszországra kifejtett politikai nyomást, a gazdasági szankciók feloldása pedig "nagyon távol van", mert az ukrajnai helyzetről "sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy kedvezően alakul".

Angela Merkel hozzátette: az egykori NDK-ban élve megtapasztalta, hogy az elnyomó rendszer bukásához 40 év kellett, aminek az az üzenete, hogy kitartásra van szükség a szankciókhoz, és nem érdemes 4 hónap után arról beszélni, hogy elérik-e a kívánt hatást.

Hangsúlyozta: a kelet-ukrajnai válság kezeléséhez "valódi" fegyvernyugvásra van szükség, a donyecki és luhanszki régióban pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével a szabad voksolás feltételeinek megfelelő választásokat kell tartani, valamint biztosítani kell, hogy Oroszország ne támasszon további területi igényeket.

Alexander Stubb a tájékoztatón kiemelte, hogy országának igen hosszú közös határa van Oroszországgal, de teljes mértékben támogatja az ukrán válságban követett uniós politikát.

Arra a kérdésre, hogy Finnország csatlakozhat-e a NATO-hoz, azt mondta, hogy Finnország és az észak-atlanti szövetség partneri viszonya Norvégia és az EU kapcsolatához hasonlóan mély és kiterjedt, a finn nyilvánosságban pedig téma az esetleges csatlakozás. Ugyanakkor a jelenlegi kormányzati ciklusban az ügy nem emelkedik a politika napirendjére. Egy ilyen kérdést "jó időjárási viszonyok között kell elővenni, és rossz időben nem kell vele kiemelt helyen foglalkozni" - mondta a finn kormányfő.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.