2016. november 4. 14:40

Óriási értékkel bíró munkaerőtömeget fognak elveszteni a britek, ha a Brexit miatt valóban bezárják a munkaerőpiacukat a bevándorlók előtt. Más országok ugyanis csak álmodoznak ilyen minőségű emberekről.

Érdekes ábrát közölt pénteken a Financial Times, amely azt mutatja be, hogy mely európai országba milyen szakmai háttérrel rendelkező bevándorlók érkeznek, illetve utódaik mennyire lesznek képzettek. Akár az első, akár a második generációs migránsokat nézzük, Nagy-Britannia kivételezett helyzetben van, hiszen a letelepedni vágyók fele diplomás, ráadásul a korábban érkezettek gyermekei sem tűnnek naplopónak, hiszen a körükben is majd minden második felsőfokú végzettségű. Ezzel szemben a született britek körében alig haladja meg az egyharmadot a diplomások aránya.

Nehezen feltételezhető, hogy a maradás, illetve a brexit párti szavazók ilyen kérdéseket mérlegeltek volna, de ha bezárulnak az ottani munkaerőpiac kapui a bevándorlók előtt, akkor a vállalatok egy része nem fog tudni megfelelő mennyiségű és minőségű embert találni.

Ezek a legőrültebb munkák

Vannak persze nagyratörő tervek, ilyen volt néhány hete, amikor azt jelentették be, hogy néhány éven belül csak britek dolgozzanak a helyi egészségügyben. A terv szerint hazaküldenék a külföldi orvosokat és frissen kiképzett brit egészségügyi szakemberekkel pótolnák őket. Amennyiben véghezvinnék valóban a tervet, akkor az Egyesült Királyságban praktizáló közel 88 ezer orvos negyedét kellene lecserélni, illetve a külföldieket hazaküldeni. Más kérdés, hogy az európai és a brit társadalom öregedésével ez évente további több ezer főt is jelenthet.

Hozzá kell persze azt is tenni, hogy az úgynevezett hard brexit esetén, amikor megszűnik, az áruk, a tőke és a munka szabad mozgása a kontinens és az Egyesült Királyság között, cégek százai fogják bezárni angliai központjukat. A kivonuló vállalatok pedig értelemszerűen már nem fognak igényt támasztani semmilyen fajta munkaerőre.

A migráció kapcsán a britek egyébként kivételezett helyzetben vannak, hiszen a Németországba érkező bevándorlóknak csupán a negyede rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg Olaszország esetén még ennél is sokkal rosszabb, csupán 15 százalékos a diplomások aránya. A maga nemében tehát az sokkal meglepőbb, hogy ezekben az országokban mind a kormányzat, mind a lakosság nagyobb hányada áll pozitívan a migránsokhoz.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.