2016. november 4. 14:40

Óriási értékkel bíró munkaerőtömeget fognak elveszteni a britek, ha a Brexit miatt valóban bezárják a munkaerőpiacukat a bevándorlók előtt. Más országok ugyanis csak álmodoznak ilyen minőségű emberekről.

Érdekes ábrát közölt pénteken a Financial Times, amely azt mutatja be, hogy mely európai országba milyen szakmai háttérrel rendelkező bevándorlók érkeznek, illetve utódaik mennyire lesznek képzettek. Akár az első, akár a második generációs migránsokat nézzük, Nagy-Britannia kivételezett helyzetben van, hiszen a letelepedni vágyók fele diplomás, ráadásul a korábban érkezettek gyermekei sem tűnnek naplopónak, hiszen a körükben is majd minden második felsőfokú végzettségű. Ezzel szemben a született britek körében alig haladja meg az egyharmadot a diplomások aránya.

Nehezen feltételezhető, hogy a maradás, illetve a brexit párti szavazók ilyen kérdéseket mérlegeltek volna, de ha bezárulnak az ottani munkaerőpiac kapui a bevándorlók előtt, akkor a vállalatok egy része nem fog tudni megfelelő mennyiségű és minőségű embert találni.

Ezek a legőrültebb munkák

Vannak persze nagyratörő tervek, ilyen volt néhány hete, amikor azt jelentették be, hogy néhány éven belül csak britek dolgozzanak a helyi egészségügyben. A terv szerint hazaküldenék a külföldi orvosokat és frissen kiképzett brit egészségügyi szakemberekkel pótolnák őket. Amennyiben véghezvinnék valóban a tervet, akkor az Egyesült Királyságban praktizáló közel 88 ezer orvos negyedét kellene lecserélni, illetve a külföldieket hazaküldeni. Más kérdés, hogy az európai és a brit társadalom öregedésével ez évente további több ezer főt is jelenthet.

Hozzá kell persze azt is tenni, hogy az úgynevezett hard brexit esetén, amikor megszűnik, az áruk, a tőke és a munka szabad mozgása a kontinens és az Egyesült Királyság között, cégek százai fogják bezárni angliai központjukat. A kivonuló vállalatok pedig értelemszerűen már nem fognak igényt támasztani semmilyen fajta munkaerőre.

A migráció kapcsán a britek egyébként kivételezett helyzetben vannak, hiszen a Németországba érkező bevándorlóknak csupán a negyede rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg Olaszország esetén még ennél is sokkal rosszabb, csupán 15 százalékos a diplomások aránya. A maga nemében tehát az sokkal meglepőbb, hogy ezekben az országokban mind a kormányzat, mind a lakosság nagyobb hányada áll pozitívan a migránsokhoz.

mfor.hu