Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Honnan derül ki, hogy egy magyar cégnek vannak-e offshore kapcsolatai? Abból lehet kiindulni, hogy hol, mely országban van bejegyezve egy adott hazai céghez kapcsolódó cég – magyarázza Domán András, a Cégfürkész szolgáltatás megálmodója, ahol Magyarország összes, több, mint 500 ezer működő cégét ki lehet keresni, így köztük azokat is, amelyek hátterében offshore cégek állnak.

"Nem nehéz kifürkészni ezeket – hiszen legális, bárki által megszerezhető (cégjegyzések) adatokról van szó. Természetesen néha nem derül ki azonnal, hogy a tulajdonosi körben lévő külföldi cég offshore-e vagy sem. A magyar cégek sokszor úgy "játszanak", hogy egy offshore területen lévő ország esetén nem a fővárosba, hanem például egy kevéssé ismert helyiségbe jegyzik be a céget. Minden külföldi helyiségnevet külön ellenőriznünk kellett." – folytatja, majd beavat a legfrissebb és legfontosabb offshore-statisztikákba.

Minden 100. cég offshore-ozik

Sokféle szám terjedt el a médiában, de a legfrissebb adatok szerint a teljes létszám kicsit több, mint 4000 cég, tehát majdnem minden századik cég rendelkezik offshore kapcsolattal. A legnépszerűbb helyszín a manapság sokat hangoztatott Ciprus, de olyan egzotikus helyek is szerepelnek a listán, mint a szintén népszerű Seychelles szigetek, a Panamai Köztársaság, vagy Vanuatu.

Csincsillatenyésztés offshore céggel

Az offshore kapcsolatokkal rendelkező cégek tevékenységi kört tekintve ugyancsak változatos képet mutatnak: a 300-as listán a csincsillatenyésztéstől (egyéb állat tenyésztés) a hulladékfeldolgozáson, fodrászaton, taxizáson, kulturális képzésen, lábbeligyártáson és könyvkiadáson túl még zöldség-és dinnyetermesztés is szerepel.

A cégek mintegy fele (48%-a) nem meglepő módon az ingatlanbizniszben utazik, konkrétan ingatlan bérbeadásban és üzemeltetésben. Jóval lemaradva utánuk következnek az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozók (4%), a dobogó harmadik fokán pedig az építőiparban tevékenykedők állnak (épületépítési projekt szervezése, 3,9%). Épphogy lecsúszott az első háromból a vagyonkezelés, az ezzel foglalkozó cégek az offshore-ozók 3%-át teszik ki.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.