TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Honnan derül ki, hogy egy magyar cégnek vannak-e offshore kapcsolatai? Abból lehet kiindulni, hogy hol, mely országban van bejegyezve egy adott hazai céghez kapcsolódó cég – magyarázza Domán András, a Cégfürkész szolgáltatás megálmodója, ahol Magyarország összes, több, mint 500 ezer működő cégét ki lehet keresni, így köztük azokat is, amelyek hátterében offshore cégek állnak.

"Nem nehéz kifürkészni ezeket – hiszen legális, bárki által megszerezhető (cégjegyzések) adatokról van szó. Természetesen néha nem derül ki azonnal, hogy a tulajdonosi körben lévő külföldi cég offshore-e vagy sem. A magyar cégek sokszor úgy "játszanak", hogy egy offshore területen lévő ország esetén nem a fővárosba, hanem például egy kevéssé ismert helyiségbe jegyzik be a céget. Minden külföldi helyiségnevet külön ellenőriznünk kellett." – folytatja, majd beavat a legfrissebb és legfontosabb offshore-statisztikákba.

Minden 100. cég offshore-ozik

Sokféle szám terjedt el a médiában, de a legfrissebb adatok szerint a teljes létszám kicsit több, mint 4000 cég, tehát majdnem minden századik cég rendelkezik offshore kapcsolattal. A legnépszerűbb helyszín a manapság sokat hangoztatott Ciprus, de olyan egzotikus helyek is szerepelnek a listán, mint a szintén népszerű Seychelles szigetek, a Panamai Köztársaság, vagy Vanuatu.

Csincsillatenyésztés offshore céggel

Az offshore kapcsolatokkal rendelkező cégek tevékenységi kört tekintve ugyancsak változatos képet mutatnak: a 300-as listán a csincsillatenyésztéstől (egyéb állat tenyésztés) a hulladékfeldolgozáson, fodrászaton, taxizáson, kulturális képzésen, lábbeligyártáson és könyvkiadáson túl még zöldség-és dinnyetermesztés is szerepel.

A cégek mintegy fele (48%-a) nem meglepő módon az ingatlanbizniszben utazik, konkrétan ingatlan bérbeadásban és üzemeltetésben. Jóval lemaradva utánuk következnek az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozók (4%), a dobogó harmadik fokán pedig az építőiparban tevékenykedők állnak (épületépítési projekt szervezése, 3,9%). Épphogy lecsúszott az első háromból a vagyonkezelés, az ezzel foglalkozó cégek az offshore-ozók 3%-át teszik ki.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.