Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Júniusban úgy tűnik némi túlzással élve, hogy minden hazai szereplő magyar állampapírt akart vásárolni. Igaz, a háztartásokat és a pénzintézeteket is más-más ok motiválta, sőt még némi technikai hatás is szerepet játszott.

A magyar háztartások 2015 júniusában soha nem látott mértékben vásárolták az állampapírokat, legalábbis 2010 áprilisa óta eltelt időszakban mindenképpen helytálló ez a megfogalmazás. Ez azt jelentette, hogy egy hónap alatt 133,8 milliárd forinttal növekedett tranzakciókból eredően az állomány, amivel 2704 milliárd forintra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

Igaz, a képet árnyalja egy technikai jellegű tény is, amire az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hívta fel a figyelmet egy hónappal ezelőtti közleményében, miszerint júniusban 5 értékesítési napra 4 lejárati nap jutott. Ettől függetlenül, míg az adósságkezelő szerint nem, addig a jegybank piaci értéken vezetett adatai szerint történelmi volt a tranzakcióból eredő változás. Hasonló mértékű növekedésre legutóbb 2014 júniusában (+107 milliárd) és 213 szeptemberében (+119,7 milliárd) volt példa. Vagyis, ha még a technikai jellegű tényezőket is figyelembe vesszük, könnyen előfordulhat, úgyis csúcson lenne a friss adat.

A kormányzati cél egyébként, hogy a háztartások és a pénzintézetek is egyre nagyobb mértékben finanszírozzák az államadósságot, mely az adatok alapján fokozatosan teljesül is. A háztartások tulajdonában lévő állomány a teljes kormányzati adósság 10,8 százalékát tette ki június végén. Egy hónappal korábban még 10,4, egy évvel ezelőtt pedig 9,3 százalék volt az arány.

Hasonló növekedés mutatkozik a pénzintézeteknél is, hiszen júniusban az adósság 23,5 százaléka volt náluk a korábbi 22,8 és az egy évvel ezelőtti 21,4 százalék után.

A havi szinten bekövetkezett ugrás mögött egy jegybanki intézkedés is áll, melyet június elején jelentettek be. Eszerint az irányadó eszköz a kéthetes betét helyett szeptemer 23-tól a 3 hónapos jegybanki betét lesz. Ezáltal az MNB tervei szerint újabb 1500 milliárd forintot terelhetnek át magyar állampapírokba, így finanszírozva az államot a jegybank helyett.

Noha ez még nem lépett életbe, a június eleji bejelentést követően a bankok már elkezdhették a felkészülést és az átállást, aminek révén esetükben is kimagasló volt az állampapír-állomány havi tranzakcióból eredő növekedése. Júniusban a statisztika szerint 273,9 milliárd forinttal emelkedett az állomány 5887,3 milliárd forintra. Hasonló mértékű növekedésre legutóbb 2014 márciusában (+260 milliárd) és 2013 januárjában (264,6 milliárd) volt példa.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.