4p

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn közzétett határozatában intézkedés alkalmazása nélkül lezárta a Mol Nyrt. törzsrészvényeivel kapcsolatos tevékenységeket vizsgáló piacfelügyeleti eljárást. A felügyelet az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonszerzését vizsgálta.

A felügyelet a honlapján közzétett határozat szerint a Molban - mint nyilvánosan működő részvénytársaságban - a 2009. március 29-i, a törvényben meghatározott százalékos mértéket átlépő, szavazati jogot biztosító részvények elidegenítése és megszerzése kapcsán indított hivatalból közigazgatási hatósági – piacfelügyeleti – eljárást.

Az eljárás célja a határozat szerint annak megállapítása volt, hogy a tranzakciókhoz köthető egyes, bármely piaci szereplő magatartása során sérültek–e a bennfentes kereskedelem, illetve a piacbefolyásolás tilalmát kimondó törvényi rendelkezések. A felügyelet az eljárás során - egyebek mellett - több esetben nemzetközi jogsegélykérelemmel fordult külföldi társhatósághoz is.

Az OMV tavaly márciusban a Mol-ban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését eladta a Surgutneftegas-nak (Szurgutnyeftyegaz), Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernjének. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt. Ezt követően a Mol és a Surgutneftegas részvényeinek árfolyama is emelkedett a tőzsdéken. Binder István, a PSZÁF szóvivője tavaly áprilisban az MTI-nek elmondta, hogy a felügyelet vizsgálja az ügylet szabályosságát; a vizsgálatot a Mol panasza alapján indították azért, hogy kiderüljön, a tőkepiaci normák passzusai nem sérültek-e a tranzakció nyomán.

A Mol a tranzakciót követően bejelentette, hogy ellenséges felvásárlásnak tekinti a Surgutneftegas tulajdonszerzését, a magyar kormány pedig jelezte, hogy meg kívánja védelmezni a Mol függetlenségét.

Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy az orosz hatóságok továbbra is támogatják a Surgutneftegast a Mol-ügyben, s miként a múltban, a jövőben is konzultálni fognak a magyar és az Európai Uniós vezetéssel. A miniszter szerint az ügylet átlátható volt, és megfelelt minden európai szabálynak, a magyar hatóságok pedig nem szolgáltattak Oroszországnak semmilyen olyan dokumentumot, amely alátámasztotta volna az üzlet törvénytelen voltát.

A magyar kormányszóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-vel a múlt héten azt közölte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése.

A befektetésről Vlagyimir Bogdanov, a Surgutneftegas elnöke az idén március közepén annyit mondott, elégedett az üzlettel és a részvénycsomagot nem kívánják áruba bocsátani. Emlékeztetett azonban arra is, hogy a Surgutneftegas még nem tett szert jövedelemre a befektetésből.

Tavaly, nem sokkal a csomag megvásárlása után a Mol úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot, noha egy évvel korábban a jóval csekélyebb eredményének 40 százalékát osztotta szét a részvényesek között. A Mol az idén szintén azt javasolja részvényeseknek, hogy a cég ne fizessen osztalékot.

A Surgutneftegas idén sem szavazhat a Mol Nyrt. április 29-i éves rendes közgyűlésén, mivel tulajdonosként nem szerepel a már lezárt részvénykönyvben, s nagy valószínűséggel az eseményen még megfigyelőként sem vesz részt. A részvételhez a jogot ugyanis addig nem szerezhette meg, amíg tartott a felügyeleti vizsgálat.

Az egyik orosz befektetési társaság elemzője nemrég a Kommerszantnak nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy a konszern tárgyalásokat kezd a részvénycsomag eladásáról, ha meggyőződik arról, hogy az idén sem tud részt venni a közgyűlésen. Egy másik szakértő ehhez hozzátette, hogy a Surgutneftegas akkor sem tudna hatással lenni a Mol irányítására és döntéshozatali folyamataira, ha jelen lenne a közgyűlésen, mivel a magyar konszern alapszabálya egy részvényes szavazati jogát a szavazatok legfeljebb 10 százalékában korlátozza.

A Molban való tulajdonszerzéssel kapcsolatban nem ez volt az első felügyeleti vizsgálat: 2007-ben az oroszoknak a pakettet eladó osztrák OMV olajipari cég felvásárlási kísérleteit is elemezte a hatóság, amelynek nyomán a Molt és az OMV-t is bírsággal sújtotta.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!