2008. március 21. 14:44

A Monetáris Tanács február 25-i ülésén az alapkamat változatlanul 7,5 százalékon hagyása mellett nyolc tag, az alapkamat 7,75 százalékra emelése mellett négyen szavaztak, míg a forint árfolyamsáv eltörléséről 11 támogató és egy ellenszavazattal döntött a testület - áll az ülésről pénteken kiadott jegyzőkönyvben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett dokumentum szerint a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a belföldi növekedési kilátások jelentősen romlottak az elmúlt időszakban.

A kereslet visszaesése és a fiskális kiigazítás korábban vártnál tartósabb hatása elősegítheti a dezinflációs folyamat folytatódását.

Megoszlott azonban a tanácstagok véleménye azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi tendenciák milyen irányban befolyásolják a magyarországi jövőbeli inflációs folyamatokat.

A kamatdöntés előtt a Monetáris Tanács határozatot hozott a forint euróhoz rögzített középárfolyamának és az ehhez tartozó ingadozási sávnak az eltörléséről.

A jegyzőkönyv szerint a tanácstagok túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy a sáveltörlés hosszú távon segítheti az inflációs célkövetés rendszerében a monetáris politikai célok elérését. Többen felhívták a figyelmet azonban arra, hogy az intézkedés megítélése a gazdasági szereplők feladata. Ennek következtében a sáveltörlés hatásainak értékelése előtt célszerű tapasztalatokat gyűjteni az új rendszerben, különösen azért, mert a lebegő árfolyamrendszerre történő átállás rövid távon bizonytalanságokkal járhat.

A tanácstagok megítélése szerint az elmúlt hónapokban nagymértékben emelkedtek a felfelé mutató inflációs kockázatok. Az importált inflációnak az élelmiszer- és nyersanyagárak emelkedésére visszavezethető gyorsulása miatt a 2009. évi inflációs előrejelzés a 3 százalékos jegybanki cél fölé emelkedett.

A tanácstagok megítélése szerint az előrejelzés megemelkedését egyértelműen a monetáris politika hatókörén kívül álló tényezők okozták. A Monetáris Tanács ugyanakkor készen áll arra, hogy az inflációs sokkok esetleges másodkörös, középtávú inflációs kilátásokat kedvezőtlenül befolyásoló hatását a monetáris kondíciók szigorításán keresztül megakadályozza - áll a dokumentumban.

MTI/Menedzsment Fórum