2008. március 21. 14:44

A Monetáris Tanács február 25-i ülésén az alapkamat változatlanul 7,5 százalékon hagyása mellett nyolc tag, az alapkamat 7,75 százalékra emelése mellett négyen szavaztak, míg a forint árfolyamsáv eltörléséről 11 támogató és egy ellenszavazattal döntött a testület - áll az ülésről pénteken kiadott jegyzőkönyvben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett dokumentum szerint a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a belföldi növekedési kilátások jelentősen romlottak az elmúlt időszakban.

A kereslet visszaesése és a fiskális kiigazítás korábban vártnál tartósabb hatása elősegítheti a dezinflációs folyamat folytatódását.

Megoszlott azonban a tanácstagok véleménye azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi tendenciák milyen irányban befolyásolják a magyarországi jövőbeli inflációs folyamatokat.

A kamatdöntés előtt a Monetáris Tanács határozatot hozott a forint euróhoz rögzített középárfolyamának és az ehhez tartozó ingadozási sávnak az eltörléséről.

A jegyzőkönyv szerint a tanácstagok túlnyomó többsége egyetértett abban, hogy a sáveltörlés hosszú távon segítheti az inflációs célkövetés rendszerében a monetáris politikai célok elérését. Többen felhívták a figyelmet azonban arra, hogy az intézkedés megítélése a gazdasági szereplők feladata. Ennek következtében a sáveltörlés hatásainak értékelése előtt célszerű tapasztalatokat gyűjteni az új rendszerben, különösen azért, mert a lebegő árfolyamrendszerre történő átállás rövid távon bizonytalanságokkal járhat.

A tanácstagok megítélése szerint az elmúlt hónapokban nagymértékben emelkedtek a felfelé mutató inflációs kockázatok. Az importált inflációnak az élelmiszer- és nyersanyagárak emelkedésére visszavezethető gyorsulása miatt a 2009. évi inflációs előrejelzés a 3 százalékos jegybanki cél fölé emelkedett.

A tanácstagok megítélése szerint az előrejelzés megemelkedését egyértelműen a monetáris politika hatókörén kívül álló tényezők okozták. A Monetáris Tanács ugyanakkor készen áll arra, hogy az inflációs sokkok esetleges másodkörös, középtávú inflációs kilátásokat kedvezőtlenül befolyásoló hatását a monetáris kondíciók szigorításán keresztül megakadályozza - áll a dokumentumban.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.