5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormány valószínűleg csak komoly "piaci stresszhelyzet" esetén kérne újabb IMF-finanszírozást - vélekedtek az önkormányzati választások után várható fejleményekről hétfői kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege hétfői helyzetértékelésében közölte, hogy nem ért egyet azokkal a piac szereplőkkel, akik szerint a kormány a helyhatósági választások után új hitelprogramot kívánna kötni a Nemzetközi Valutaalappal. "Ez nem illene bele egy olyan kormány karakterébe, amely kifejezett célként határozta meg a nemzetközi szervezetektől független gazdaságpolitika folytatását" - vélekedtek a Morgan Stanley londoni feltörekvő piaci elemzői.

A ház szerint "nem kétséges", hogy az IMF továbbra is kész és képes segíteni Magyarországnak, akár az új elővigyázatossági hitelkeret hozzáférhetővé tételével, akár a jelenlegi egyezmény meghosszabbításával. A Fidesz-kormány azonban valószínűleg csak akkor keresné meg ismét a valutaalapot, ha "a finanszírozási piacok súlyos stresszhelyzetbe kerülnének, de előbb nem".

Az újabb magyarországi IMF-program esélyeiről és szükségességéről eltérő előrejelzések forognak a City elemzői között, de az utóbbi időben többségi véleménnyé vált az a prognózis, hogy a magyar kormány nem fordul újabb hitelmegállapodásért a Nemzetközi Valutaalaphoz.

A BNP Paribas bankcsoport citybeli elemzői a magyarországi választásokkal kapcsolatos kommentárjukban "valószínűtlennek" nevezték az IMF-program megújítását, ezért szerintük a befektetői figyelem az önkormányzati választások után a 2011-re szóló költségvetési javaslatokra összpontosul.

A 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport értékelése szerint azonban az IMF-hez fűződő "köldökzsinór" elvágása és az új egyezmény megkötésének kormányzati elvetése "kockázatos stratégiának" bizonyulhat abban az esetben, ha Magyarország ismét kiszorulna  a nemzetközi kötvénypiacról.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg minapi elemzésükben az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport szakértői, közölve: "az elmúlt napokban világossá vált", hogy az IMF-tárgyalások újrakezdését a kormány továbbra sem tekinti sürgős feladatnak. Magyarországnak "ebben a pillanatban" nincs is igazán szüksége a valutaalap pénzére, ám a magyar piac továbbra is különösen érzékeny a befektetői hangulat változásaira, és ha a szélesebb európai piaci összkép romlik - például ha az esetleges írországi vagy görögországi törlesztési leállás kockázata érdemlegesen megnövekszik -, akkor a magyar kötvénypiac befagyhat - vélekedtek az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint egy hiteles költségvetési reformterv, amelyhez az IMF-fel és az EU-val fenntartott jó viszony - valamint egy megállapodás - is járul, jelentősen elősegíthetné a magyar kötvényadósság kockázati felárainak csökkenését. A térséginél magasabb magyar kötvényfelárak  "folyamatos és felesleges" pénzügyi terhet rónak az országra - tették hozzá az Eurasia Group szakelemzői.

A Morgan Stanley hétfői londoni kommentárja szerint az önkormányzati választásokon aratott kormánypárti győzelemnek - amely erősíti a Fidesz hatalmi pozícióját és szélesíti mandátumát - "elvben" csökkentenie kellene a kampányidőszakra jellemző bizonytalanságot és lehetővé kellene tennie, hogy a kormány gazdaságpolitikája világosabbá váljék, ezért ez önmagában pozitív tényező.

Ám "ahogy azt az áprilisi (parlamenti választások) után is láttuk", a több hatalom nem mindig eredményez világosabb politikát és nagyobb stabilitást - fogalmaztak a Morgan Stanley elemzői.

A ház szerint a tervezett egységes adókulcs az egyik olyan kérdés, amelyben a piac "valamelyes tisztánlátást" szeretne, miután "egymásnak ellentmondó üzenetek" érkeztek a kormány részéről azzal kapcsolatban, hogy ezt az adófajtát milyen ütemben kívánják bevezetni. Korábban "úgy tűnt", hogy az új adórendszert fokozatosan léptetnék életbe, elkerülendő a jelentősebb sokkokat a bevételi oldalon, Orbán Viktor miniszterelnök azonban nemrégiben jelezte, hogy szeretné 2011-től azonnali hatállyal bevezetni a 16 százalékos egységes adókulcsot - írták a Morgan Stanley elemzői.

A ház londoni szakértői szerint mindent egybevetve "szinte bizonyos", hogy az új adórendszer életképességéhez további kiadáscsökkentések - vagy pedig a bankadó mintájára más területeken is hasonló, egyszeri különilletékek - válnak szükségessé.

A piac pontosan ezekre az intézkedésekre összpontosítja majd a figyelmét, amikor október közepén a kormány elé kerül a jövő évi költségvetési tervezet - jósolták a Morgan Stanley feltörekvő piaci elemzői.

A cég szerint a tavalyi költségvetési hiány felfelé módosításával az idei év költségvetési kiindulópontja is rosszabb lett a korábban gondoltnál. A kormány ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy nincs szükség további megszorításra, látni kell azonban a szeptemberi és az októberi költségvetési számokat annak megítéléséhez, hogy ez az álláspont összeegyeztethető-e az idei 3,8 százalékos, és a jövőre kitűzött 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycéllal - vélték a Morgan Stanley elemzői.

A ház hétfői londoni értékelése "érdekes időzítésnek" nevezte, hogy a felfelé módosított tavalyi hiányadatokat éppen az önkormányzati választások előtt jelentették be.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!