2p

Fenntartható fiskális politikára van szükség, és bebizonyítani kifelé, hogy erre képes az ország vezetése - mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megrendezett ötödik Pécsi Pénzügyi Napokon.

Nátrán Roland előadásában emlékeztetett rá: a 2008 szeptemberére elhatalmasodott pénzügyi, majd gazdasági válság nyomán nem csak az unió, de az eurózóna perifériájáról is megkezdődött a tőkekiáramlás. Nem sokkal később kiugrott Magyarország hitelkockázati felára, e téren 2009 tavaszától figyelhető meg némi konszolidáció. A magasabb felár következtében az ország finanszírozási lehetőségei leszűkültek - tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért rá: 2002 óta folyamatosan növekszik a magyar államadósság. 2006-ban történtek az első kiigazító intézkedések e téren. A devizaforrások bevonása azonban tovább mélyítette a válságot, a gazdaság kitettsége nőtt. Beindult egy negatív gazdasági és fiskális spirál, így az ország végül az Európai Bizottság és az IMF segítségére szorult. Utóbbival kötött megállapodás tovább szűkítette a gazdaság lehetőségeit - magyarázta.

Nátrán Roland hangsúlyozta: a mostani kormány által megörökölt helyzet azonnali beavatkozást igényelt, ez volt az első, majd a második akcióterv. Az új adórendszer kapcsán elmondta: 500 milliárd forinttal több marad a háztartásokban az egy évvel ezelőttihez képest. A kis- és középvállalkozói szektorban a társasági adó csökkentése 140 milliárdot hagyott. Ez potenciális forrása lehet további beruházásoknak, bővítéseknek - emelte ki.

Hozzátette: középtávon fenntartható fiskális politikára van szükség, és bebizonyítani kifelé, hogy erre képes az ország vezetése. Ennek érdekében döntött a kormány a Széll Kálmán terv mellett. A cél az volt, hogy minél kevésbé lassítsa a növekedést, és minél inkább segítse a foglalkoztatást - magyarázta.

Nátrán Roland előadásában mindemellett megemlítette, hogy fontos fokozni a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, éppen ezért szükségessé válik a nyugdíjkorhatár emelése. A munkaerőpiacon visszafognák a passzív juttatásokat, és az adókedvezményekkel növelnék a keresletet. A kormány célul tűzte ki a felsőoktatásban a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő kínálat kialakítását.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!