<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

"Bajnai Gordon csomagjából hiányzik a hitelesség, ezért nem is lehet sikeres, a tervezett intézkedésekkel csak időt nyer az MSZP" - mondta el péntek délután Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint a programban nincs megoldás arra, hogyan élénkítsük a gazdaságot. Időközben kiderült: a szocialista frakciótagok egységesen aláírták a Bajnai támogatásáról szóló nyilatkozatot, az SZDSZ országos tanácsa pedig vasárnap hoz döntést a kérdésben.

Az újabb csomag nem jelent újdonságot, mivel a jelenlegi kormány már 2006 óta csak elvonásokról, megszorításokról beszél, azóta különböző csomagok váltották egymást - hangsúlyozta az ellenzéki párt frakcióvezetője. "Akik azt gondolták, hogy Gyurcsány Ferenc távozásával politikaváltás lesz, azoknak most csalódniuk kell - csak az arc új, de a tartalom a régi" - vélekedik Navracsics.

Szembemegyünk Európával

A Fidesz leginkább azt kifogásolja Bajnai Gordon csomagjában, hogy csak újabb összegek elvonását tartalmazza, de nincs benne megoldás arra, hogyan élénkítsük a gazdaságot. " Magyarország szembemegy Európával, az Európai Unióval, mivel a többi ország mind a gazdaság élénkítését tartja fontosnak" - vázolta fel a helyzetet a politikus.

A legnagyobb ellenzéki párt másik nagy kifogása, hogy továbbra is hiányzik a hitelesség. Szerintük ezért is van bukásra ítélve az újabb csomag. Úgy vélik, a választópolgároktól kellene felhatalmazást kérni a válságkezelésre. "Magyarország válaszúthoz érkezett: most dől el, milyen lesz a jövő Magyarországa. Ezért lenne szükség arra, hogy megkérdezzük a választókat" - emelte ki.

A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője azt is elmondta: jelenleg semmi biztosítékot nem lát arra, hogy az Országgyűlés el is fogadja majd a Bajnai-csomagot. Szerinte konkrétumokról csak akkor érdemes majd beszélni, ha eldől, támogatja-e azt egyáltalán a képviselők többsége.

800 milliárdos megszorításról beszélnek


Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt programjával kapcsolatban 800 milliárd forintos kiadáscsökkentést emlegetnek, de ezt 2009-re és 2010-re összesen számolták.

A program egyes elemei csütörtökön láttak napvilágot, amiket később Bajnai is megerősített. A legfontosabb lépések egyike, hogy jövőre megszűnne a 13. havi nyugdíj és a közszféra 13. havi juttatása, illetve a táppénz összegét hatvan százalékra mérsékelnék. Emellett Bajnai megválasztása esetén azt tervezi, hogy két évre a jelenlegi szinten befagyasztja a közszféra béreit és a családi pótlékot.

A nyugdíjrendszer átalakítása is drasztikusabb lehet a korábban bejelentettnél: az alkotmányosan lehetséges leghamarabbi időpontban felemelnék 65 évre a korhatárt úgy, hogy évente hat hónappal növekedne, amíg el nem éri ezt a szintet.

Ami a 13. havi nyugdíjat illeti, idén annak második részét visszavonják, 2010-től pedig teljesen megszűnne. Helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be.

Megváltozna a nyugdíj-indexálás, amely - szintén a hiánycél teljesülése mellett - a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjak reálértékének megőrzését írja elő.

További megtakarítást lehetne elérni azzal, hogy az új miniszterelnök két évben maximálná a gyes és a gyed időtartamát, idén július 1-jétől pedig felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék, az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

Vegyes reakciók

A csütörtökön kitudódott programra pénteken vegyesen reagáltak az érintettek: a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) például azonnali és határozott intézkedéseket kér az új kormánytól. A kiadáscsökkentés mellett az élőmunkára rakódó terhek csökkentését, a cégeknek azonnali likviditás biztosítását, a gazdaság élénkítését és az állami kiadások visszafogását javasolják.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Reformszövetség alapítója pénteken a gazdaságélénkítést és az adócsökkentést hiányolta az új csomagból. Szakmailag helyesnek tartja a Bajnai Gordon által ismertetetteket, de az intézkedések csak a rövid távú válságkezelést, az egyensúly javítását szolgálják. Ha ezek nem egészülnek ki adócsökkentési és gazdaságélénkítési lépésekkel, akkor hosszú távon jelentős károkat okozhatnak - figyelmeztetett. Példaként említette, hogy a kizárólag kiadáscsökkentésre épülő program végrehajtásával tovább esik a fogyasztás, és egész ágazatok kerülhetnek nehéz helyzetbe. Veszélyeztetett terület lehet az elnök szerint a turizmus és az építőipar is.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint Bajnai Gordon kormányfő-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozott tervei helyes irányba mutatnak, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy további vállalkozásélénkítő intézkedésekre is szükség van. Dávid Ferenc az MTI kérdésére elmondta: mind a nyugdíjrendszert, mind a családtámogatási rendszert, mind pedig a különböző jogcímeken adott támogatásokat felül kell és lehet vizsgálni.

Vasárnap dönt az SZDSZ

Ami a program támogatottságát illeti, péntek délutánra a szocialista frakciótagok közül mindenki leadta a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit támogató nyilatkozatot, egyetlen, jelenleg külföldön tartózkodó képviselő kivételével, de vasárnapra ő is aláírja azt, jelentette be Tóbiás József frakcióigazgató pénteken.

Az MSZP mellett az SZDSZ frakcióját kérte arra a miniszterelnök-jelölt, hogy támogassa a tervezett intézkedéseket. Sajtóhírek szerint a liberálisok 19 képviselőjéből 13-an biztosan aláírják a nyilatkozatot.

A Bajnai-csomagról vasárnap hoz döntést a liberális párt országos tanácsa. Az SZDSZ ügyvivői testülete azt javasolja a párt országgyűlési képviselőinek, hogy ha az országos tanács igent mond, akkor írják alá azt a dokumentumot, amit a kormányfőjelölt kér tőlük - közölte Fodor Gábor, a liberális párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.