2007. július 23. 12:31

A monetáris tanács változatlanul 7,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Bár nagy volt a megosztottság a várakozásban, nem lepte meg a piacot, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot hétfőn. A monetáris tanács változatlanul 7,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte az MNB.

A monetáris tanács legutóbb június 25-iki ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 8 százalékról 7,75 százalékra. A piaci várakozások jelentősen megoszlottak a kamattartás és a 25 bázispontos csökkentés között.

Folytatódhat a csökkentés

A tanács lehetőséget lát arra, hogy a jövőben folytassa az alapkamat csökkentését. Ugyanakkor a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokat övező bizonytalanság szintje továbbra is magas, ami óvatos és fokozatos kamatcsökkentési pályát tesz szükségessé - áll a döntésről kiadott közleményben.

A tanács a döntés indoklásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok inflációs folyamatai a májusi Inflációs jelentésben foglaltaknak megfelelően és a három százalékos középtávú inflációs cél elérésével összhangban alakultak. Az inflációs alapfolyamatokat legjobban megragadó, az adóváltozásoktól megszűrt maginfláció az elmúlt negyedévben jelentősen mérséklődött, noha a júniusi adat emelkedést mutat. A tanács véleménye szerint csökkent az inflációs céltól lényegesen eltérő várakozások kialakulásának veszélye.

Lassul a gazdaság növekedése

A legfrissebb adatok - a testület értékelése szerint - arra utalnak, hogy folytatódott a gazdasági növekedés lassulása. A versenyszektor bruttó nominálbér-növekedése – a szabályozási környezet változása miatti torzítások kiszűrése után is – egyelőre magasabb a termelékenység változásánál. A munkapiaci adatok értelmezését azonban jelentős bizonytalanságok övezik. A béralakulásnak nincs olyan egyedi mutatója, amely alapján a költségoldali inflációs hatások egyértelműen megítélhetőek lennének.

Óvatos lépésekre számítanak az elemzők

A döntést követő kommentárok közül Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint jól döntött a monetáris tanács, hogy most nem csökkentette a kamatot. A jegybank nagyobb mértékű óvatossággal kezeli majd az inflációs várakozásokat, amit sikerült jól kommunikálni. Nyeste Orsolya kiemelte: az indoklásban leszögezik, hogy az év hátralévő részében ugyanakkor további csökkentésre lehet számítani.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint tisztább, óvatosabb lépésekre lehet a jövőben számítani annak alapján, hogy a jegybank indoklásában hangsúlyozta: bár lát lehetőséget a további kamatcsökkentésre, csak óvatosan, fokozatosan kívánja végrehajtani. Az elemző kiemelte: míg az elmúlt hónapban azzal indokolta az MNB a kamatcsökkentést, hogy a bérkiáramlással kapcsolatos folyamatok tisztulnak, most mégis bizonytalanságot lát a jegybank. Hangsúlyozta: a piacok egyetértenek az MNB óvatosabb kamatpolitikájával.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.