<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága elutasította az élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentését.

A parlamenti bizottság az ülésen egyúttal a szocialista és a szabad demokrata képviselők szavazataival elvetette azokat az ellenzéki javaslatokat, hogy az élelmiszerek jelenlegi 20 százalékos áfa-kulcsát csökkentsék 5, illetve 10 százalékra.

Ezzel a javaslattévők szerint mérsékelni lehetne a világpiacon jelentkező nagy arányú élelmiszerár-emelkedés hatását. Az élelmiszerekre kivetett áfa Magyarországon kiugróan magas, Németország, Lengyelország, Spanyolország vagy Franciaország ennél jóval alacsonyabb, 3-9 százalék közötti áfa kulcsot alkalmaz, és az EU átlagos áfája is 8,8 százalék az élelmiszereket tekintve.

Csobánczy Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője kiemelte: a pénzügyi tárca a fideszes honatyák egyik áfa-csökkentési javaslatát sem támogatja. Általánosságban hangoztatta: az élelmiszerek áfájának ilyen arányú mérséklése veszélyeztetné a konvergenciaprogramban megfogalmazott államháztartási hiánycélok teljesítését, másrészt a mostani kompenzációs felár is biztosítja a mezőgazdaságban a tehernövekedés mérséklését.

Varga Mihály (Fidesz) kiemelte: a főosztályvezető válaszából is látszik, hogy a kormányzat nem hajlandó olyan alapvető kérdésekkel foglalkozni, mint az élelmiszerek árrobbanása, holott még olyan gazdag állam, mint Nagy-Britannia kormánya is napirendre tűzte a kérdés áttekintését. Kovács Tibor (MSZP) viszont azt emelte ki, hogy az áremelkedés a világpiac strukturális gondjaiból fakad, és az egyszeri áfa-csökkentés lehet, hogy a fogyasztók helyett a kereskedőknek kedvezne.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.