2p

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága elutasította az élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentését.

A parlamenti bizottság az ülésen egyúttal a szocialista és a szabad demokrata képviselők szavazataival elvetette azokat az ellenzéki javaslatokat, hogy az élelmiszerek jelenlegi 20 százalékos áfa-kulcsát csökkentsék 5, illetve 10 százalékra.

Ezzel a javaslattévők szerint mérsékelni lehetne a világpiacon jelentkező nagy arányú élelmiszerár-emelkedés hatását. Az élelmiszerekre kivetett áfa Magyarországon kiugróan magas, Németország, Lengyelország, Spanyolország vagy Franciaország ennél jóval alacsonyabb, 3-9 százalék közötti áfa kulcsot alkalmaz, és az EU átlagos áfája is 8,8 százalék az élelmiszereket tekintve.

Csobánczy Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője kiemelte: a pénzügyi tárca a fideszes honatyák egyik áfa-csökkentési javaslatát sem támogatja. Általánosságban hangoztatta: az élelmiszerek áfájának ilyen arányú mérséklése veszélyeztetné a konvergenciaprogramban megfogalmazott államháztartási hiánycélok teljesítését, másrészt a mostani kompenzációs felár is biztosítja a mezőgazdaságban a tehernövekedés mérséklését.

Varga Mihály (Fidesz) kiemelte: a főosztályvezető válaszából is látszik, hogy a kormányzat nem hajlandó olyan alapvető kérdésekkel foglalkozni, mint az élelmiszerek árrobbanása, holott még olyan gazdag állam, mint Nagy-Britannia kormánya is napirendre tűzte a kérdés áttekintését. Kovács Tibor (MSZP) viszont azt emelte ki, hogy az áremelkedés a világpiac strukturális gondjaiból fakad, és az egyszeri áfa-csökkentés lehet, hogy a fogyasztók helyett a kereskedőknek kedvezne.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!