<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága elutasította az élelmiszerek áfa-kulcsának csökkentését.

A parlamenti bizottság az ülésen egyúttal a szocialista és a szabad demokrata képviselők szavazataival elvetette azokat az ellenzéki javaslatokat, hogy az élelmiszerek jelenlegi 20 százalékos áfa-kulcsát csökkentsék 5, illetve 10 százalékra.

Ezzel a javaslattévők szerint mérsékelni lehetne a világpiacon jelentkező nagy arányú élelmiszerár-emelkedés hatását. Az élelmiszerekre kivetett áfa Magyarországon kiugróan magas, Németország, Lengyelország, Spanyolország vagy Franciaország ennél jóval alacsonyabb, 3-9 százalék közötti áfa kulcsot alkalmaz, és az EU átlagos áfája is 8,8 százalék az élelmiszereket tekintve.

Csobánczy Péter, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője kiemelte: a pénzügyi tárca a fideszes honatyák egyik áfa-csökkentési javaslatát sem támogatja. Általánosságban hangoztatta: az élelmiszerek áfájának ilyen arányú mérséklése veszélyeztetné a konvergenciaprogramban megfogalmazott államháztartási hiánycélok teljesítését, másrészt a mostani kompenzációs felár is biztosítja a mezőgazdaságban a tehernövekedés mérséklését.

Varga Mihály (Fidesz) kiemelte: a főosztályvezető válaszából is látszik, hogy a kormányzat nem hajlandó olyan alapvető kérdésekkel foglalkozni, mint az élelmiszerek árrobbanása, holott még olyan gazdag állam, mint Nagy-Britannia kormánya is napirendre tűzte a kérdés áttekintését. Kovács Tibor (MSZP) viszont azt emelte ki, hogy az áremelkedés a világpiac strukturális gondjaiból fakad, és az egyszeri áfa-csökkentés lehet, hogy a fogyasztók helyett a kereskedőknek kedvezne.

MTI/Menedzsment Fórum