5p

Három adócsökkentési javaslatot vetett fel a napokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyek célja a korábbi előirányzatokkal ellentétben nem annyira Magyarország versenyképességének növelése, mint inkább a foglalkoztatás ösztönzése. Bár az új adócsomag nem nevezhető csodafegyvernek, megvalósulása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy fel tudjuk zárkózni a régió többi országához, vélik a PWC szakértői. Mfor.hu beszámoló.

Sok a kérdőjel (Mfor-montázs)

A kormányzati programokban egyelőre a foglalkoztatás bővítésére helyeződik a hangsúly, a versenyképesség erősítése kevésbé érvényesül -  mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cég cégtársa pénteken Budapesten, a miniszterelnök által hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián ismertetett javaslatokról tartott  sajtóbeszélgetésen.

Mint arról az mfor.hu is beszámolt, az első, a járulékokat középpontba helyező változtatásnak - amely által az adóterhelés a jelenlegi szintről 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0, 8 százalékával mérsékelhető – viszonylag csekély az adóátrendezési hatása, ellenben növeli a foglakoztatást, gyorsítja a növekedést.

Amásodik lehetőségként felmerülő személyi jövedelemadó csökkentésére összpontosító adóváltoztatás 420 milliárd forint adómegtakarítást hozna, jelentős adóátrendezés mellett, amely azonban a foglalkozatásra semleges hatású.

A harmadik változat az úgynevezett bérbruttósításra épül és 250-300 milliárd forint adómegtakarítással jár, miközben a foglalkoztatást csökkenti, a növekedést gyorsítja ugyan, de inflációs hatása van.

Erdős Gabriella aláhúzta: a három javaslat közül a PwC szakértői szerint a tb-terhek jelentős mérséklését előrevetítő csomag lenne a legkedvezőbb. "Legalább tíz százalékot kell mérsékelni a tb-járulékokban, hogy a csökkentés valóban kifejtse kedvező hatását a vállalkozások számára". 

A vita még hátra van 

Bár az adócsomagról folytatott társadalmi vita még ezután esedékes, abban már most is egyetértés van, hogy Magyarország adóterheit csökkenteni kellene, mert igencsak sereghajtónak számítunk ezen a téren. Elég, ha megnézzük, hogy a szomszédos országok adóterhei 30 százalék alattiak, nem beszélve arról, hogy - ellentétben velünk - alkalmazzák a tb-plafont is.

Míg korábban a konvergencia-programmal összhangban lévő fehérítést tűzte ki célul a kormány, addig most egy jóval szociálisabb koncepció látott napvilágot, közölte Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers Adótanácsadás üzletágának cégtársa.

A szakértő úgy véli, bármelyik tervezet megvalósuljon is meg, egyik sem fog átütő gazdasági eredményeket produkálni, noha azok valamelyikére elkerülhetetlenül szükség van.

A változatok előnyös tulajdonságai között Erdős Gabriella egyértelműen a gazdaság fehérítését jelölte meg. Az első, járulékközpontú koncepció elgondolásait sokat üdvözlik, bár abban mindenki egyetért, hogy a tervezett 10 százalékos tb-járulék csökkentés mindenképpen csak az út eleje.

A kisebbeknek kedveznének 

Előnyösebb lenne, ha ezt járulékplafonnal kötnék össze, hangsúlyozta a szakember. A koncepció, ebben a formában csupán a kisebb vállalkozásokat érintené előnyösen, míg a nagyobb, mintegy 1000 főt foglalkoztató cégekre nem gyakorolna hatást.

A PWC szakértője szerint a különadó megszüntetését minden adóalany üdvözölné, tekintettel arra, hogy azt csupán ideiglenes jelleggel vezették be. Kérdés azonban, hogy a bankok különadóját is megszüntetnék-e.

A második, tehát a személyi jövedelemadó-fókuszú változattal kapcsolatban Erdős Gabriella megjegyezte, hogy – noha az nettó bérnövekedést eredményezne – a gazdasági növekedés szempontjából nem ez kínálja a leghatékonyabb megoldást. Előnye, hogy ez az egyetlen a javaslatok közül, amelyik hozzányúl a helyi iparűzési adóhoz (HIPA), és 2-ről 1 százalékra csökkentené azt. Természetesen az lenne a legelőnyösebb, ha eltörölnék ezt az – Európában egyébként ismeretlen – adót, bár ez minden bizonnyal számos önkormányzat haragját kivívná, tekintve hogy évente összességében mintegy 470 milliárd forintot hoz a konyhára.

A HIPA helyett lenne azonban egyfajta helyi társasági adó, amely nyilvánvalóan a profithoz kötődne, amely kevesebb terhet róna a vállalkozások nyakába.

Az első javaslatra látszik a legtöbb esély 

A harmadik verzióként említett szuperbruttósításról ellenben úgy nyilatkozott a szakember, hogy az nem biztos, hogy eléri a kívánt célt. Kétségtelen pozitívuma azonban, hogy kapcsolódna hozzá egy degresszív tb-járulékfizetési rendszer. A munkáltatóknak ennek az esetleges bevezetését követően nem lenne érdekük a foglalkoztatottak "eltüntetése". Azonban kevés megtakarítással járna, a vállalkozások nagyjából ugyanazt az összeget fizetnék ki "bérágon", amit napjainkban együttesen bérekben és fizetésekben, valamint tb-terhekben fizetnek ki, tette hozzá Erdős Gabriella.

Nem tudjuk még, mit hoz a jövő, annyit azonban arról már most is ismereteink vannak, hogy a tb-csökkentő javaslat elfogadásának van a legnagyobb esélye a kormányzat részéről; és a miniszterelnök is emellett foglalt állást.

Legkisebb az esélye a szuperbruttósítás javaslatnak van, hiszen ennek - a miniszterelnök által is hangsúlyozott - várható inflációnövelő hatása politikai veszélyeket rejt magában; ráadásul az elemzők szerint az inkább az átlag feletti jövedelmű csoportoknak kedvezne.

Az szja-csökkentés pedig látványos, a lakosság irányában politikailag jól eladható intézkedés lehetne, ugyanakkor a konkrét javaslat - a legalsó kulcs emelése, illetve a szolidaritási adó eltörlése miatt - inkább az átlagos és ugyancsak a magas jövedelműek számára lenne kedvező.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!